Hoppa till huvudinnehåll

Tre finlandsvenskar med i juniorernas skidskytte-VM – syskonen Kuuttinen jagar framgång med olika styrkor

Heidi Kuuttinen på friidrottsträning vid Mosedal i Närpes.
Heidi Kuuttinen har också tävlat i friidrott och orientering. Heidi Kuuttinen på friidrottsträning vid Mosedal i Närpes. Bild: Yle/Antti Koivukangas skidskytte,Närpes,heidi kuuttinen

Heidi och Patrik Kuuttinen samt Jenny Fellman ingår i det finländska laget som ska tävla i junior-VM i Slovakien. Den förstnämnda litar på sitt skytte medan skidfarten är ett frågetecken.

Finland skickar 16 skidskyttar till junior-VM som arrangeras i slovakiska Osrblie 26 januari till 3 februari. I det blåvita laget ingår hela tre finlandssvenskar.

Österbottniska familjen Kuuttinen representeras av syskonen Heidi och Patrik, samt av åländska Jenny Fellman som redan hunnit göra två starter i världscupen.

Heidi Kuuttinen som är med i JVM för sista gången vill inte slå fast några resultatmål utan siktar på en solid prestation.

– Jag är nöjd om jag kommer hem och känner att jag har gjort stabila insatser. Jag vill inte sätta ut några placeringsmål, det har jag aldrig velat göra, säger Kuuttinen till Yle Sporten.

– Det viktigaste för mig är att känna att jag har gjort ett bra lopp både på skidorna och på skjutvallen. Då räcker det så långt det räcker. Jag kan inte påverka hur de andra skjuter och hur snabbt de åker.

Då Kuuttinen förbered sig för mästerskapen i Slovakien känner hon sig trygg med sitt skjutande. Farten i skidspåret oroar däremot en aning.

– Skyttet har fungerat väldigt bra på sistone. Det hoppas jag att ska fungera också i VM. Skidåkningen har inte varit lika stabil utan gått ganska upp och ned.

– Men jag hoppas att jag under förberedelserna skulle hitta en så bra fart att jag kan prestera mina bästa lopp då det handlar om vinterns viktigaste tävlingar.

Brorsan också med

Heidi har varit med i JVM-sammanhang även tidigare medan hennes 17-årige lillebror Patrik Kuuttinen gör sitt första världsmästerskap.

Enligt Heidi har Patrik goda förutsättningar att göra väl ifrån sig, men hon påminner om att det alltid kan kännas lite svårare då man debuterar.

– Det är svårt att säga när det blir hans första junior-VM. När man är med första gången så brukar det finnas mycket nervositet. Det gäller att hålla huvudet kallt och göra sitt eget lopp.

Enligt Heidi har syskonen Kuuttinen motsatta styrkor som skidskyttar.

– Han är stark i skidåkningen så det hänger mera på skyttet för honom. Om han får det att klaffa där så kan han nå riktigt bra placeringar.

Finländarna hör dessvärre inte till medaljfavoriterna i VM i Slovakien. Enligt Heidi Kuuttinen är de blåvita åkarna på ganska samma nivå inom de olika åldersklasserna.

– Det finns ju nog standard men vi har ganska jämna lag även om någon kanske sticker ut, vissa har ju varit med i världscupen och i IBU-cupen. Men i stafetterna har vi ganska jämna lag.

Finlands lag i JVM i Slovakien

D22: Jenny Fellman, Jenni Keränen, Heidi Kuuttinen, Saana Lahdelma. Reserver: Maija Keränen, Riina Sorsa.

H22: Tuomas Harjula, Tuukka Invenius, Otto-Eemil Karvinen, Jaakko Ranta. Reserver: Juho Hökkä, Santeri Kolehmainen.

D19: Johanna Isojärvi, Kaisa Keränen, Heidi Nikkinen, Sanni Oikkonen. Reserver: Emilia Irvankoski, Hilda Kukonlehto.

H19: Otto Invenius, Sameli Joronen, Patrik Kuuttinen, Santtu Panttila. Reserver: Saku Kalliomäki, Matias Maijala.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport