Hoppa till huvudinnehåll

Vargspårets saga är all: ”Var speciell stämning med hela Sibbo med i spåren”

Skidlopp i Sibbo.
Fart på under det som skulle bli det sista Vargspåret. Skidlopp i Sibbo. Bild: Norra Sibbo Uf motion,längdskidåkning,skidlopp,Sibbo,vargspåret 2013

Det är de varma vintrarna som får arrangörerna att lägga ner det anrika motionsloppet. Senast Vargspåret kunde skidas var 2013.

Vargspårets historia börjar 1972 då loppet skidades för första gången. Under årens gång har Sibboborna kunnat skida det 50 kilometer långa loppet 25 gånger. För bland annat barnfamiljer fanns det också kortare rutter att välja.

På Sibbo kommun var det idrottschef Tom Sundbäck som länge höll i trådarna för arrangemangen. Han är något av Vargspårets pappa.

- Att motionsloppet nu läggs ner var väntat men samtidigt beklagligt. Många Sibbobor kommer nog att sakna Vargspåret, säger han.

Skidlöpare i pausstuga.
Paus och saft i föreningshuset Viljan, 2013. Skidlöpare i pausstuga. Bild: Norra Sibbo Uf motion,längdskidåkning,Sibbo,skidlopp,vargspåret 2013

Då Tom Sundbäck nås av beskedet är han och skidar med sina barnbarn i Söderkulla.

- Visst har vintrarna blivit sämre, men också intresset bland arrangörerna verkar ha minskat. Också förr har vintrarna varit dåliga.

Han nämner pausen mellan åren 1987 och 1994 som ett exempel.

- Det är ännu två månader kvar till mars, så lite överraskad är jag över tidpunkten för beskedet. Vi kan ju ännu få gott om snö.

Som mest deltog över 4 000 skidåkare i Vargspåret under två på varandra följande år på 1980-talet.

Skilöppare med medaj.
Jan Ingman med medalj och väst. Skilöppare med medaj. Bild: Jan Ingman motion,längdskidåkning,skidlopp,Sibbo,jan ingman

Som tecken på att man har skidat alla Vargspår får man en orange nummerväst. Ett tiotal personer skulle i år ha fått klä sig i västen. Jan Ingman hör till den skidglada skaran.

- Jag och min kompis Dan hör till de yngsta som har skidat Vargspåret alla gånger. I år skulle det nog ha varit lite si och så med formen, men klart att jag skulle ha deltagit i loppet om det hade ordnats.

Varje lopp kräver en hel del förberedelser: allt från att röja upp i skogar och på åkrar till att dela ut deltagarmedaljer.

- Nog förstår jag bra att Vargspåret läggs ner, det kommer inte som en överraskning precis, säger Jan Ingman.

Skidlopp i Sibbo.
År 2013 deltog 2404 skidare. Skidlopp i Sibbo. Bild: Norra Sibbo Uf motion,längdskidåkning,skidlopp,Sibbo,vargspåret 2013

Men visst blir han ändå lite nostalgisk. Han brukade starta redan klockan sju på morgonen för att undvika trängseln i spåren.

- Senare på dagen var det otroligt att se mängderna av skidare på de öppna åkrarna vid Gesterby och Nickby. Det var skidare på skidare på skidare. Stämningen var nog speciell med hela Sibbo med i spåren.

I början var det mest Sibbobor som skidade men under senare år lockade Vargspåret deltagare från många olika håll.

Jan Ingman och Tom Sundbäck är båda två måna om att tacka och berömma alla dem som under åren har gjort det möjligt att ordna Vargspåret.

Skidlöpare gör sig klara.
Skidlöpare gör sig klara. Bild: Norra Sibbo Uf motion,längdskidåkning,skidlopp,Sibbo,vargspåret 2013

Under 2000-talet har Vargspåret inhiberats elva gånger.

- Dagens varma klimat vintertid blev en allt för stor utmaning för arrangörerna säger servicechefen för idrottstjänster Piritta Forsell. Den snö som faller nu räcker inte till på långt när.

Hon ser hellre att resurserna satsas på annat.

- Det finns några idéer för hur vi kunde gynna skidandet i Sibbo, till exempel se till att vi i framtiden också har tillgång till konstsnö i Nickbyspåren.

Vargspåret löper genom nästan varje by i Sibbo och för saftstationerna har ett tiotal byaföreningar svarat.

- Massor med förberedelser har nu i många års tid gjorts helt i onödan, säger Piritta Forsell.

Skyltar vi skidspår.
Skyltar vi skidspår. Bild: Norra Sibbo Uf längdskidåkning,skidlopp,Sibbo,vargspåret 2013

I Norra Sibbo ungdomsföreningshus Viljan, i Borgby, har det under många Vargspår druckits en hel del saft och ätits rejält med bulla.

- Jag blev nog lite förvånad över beslutet att sluta med Vargspåret, säger ordförande Micaela Oljemark.

- Loppet har varit en fin samarbetsgrej mellan byarna och bufféerna har varit en bra inkomstkälla för oss. Vår grej har varit den goda ärtsoppan.

Bandmaskin gör skidspår.
Bandmaskin gör skidspår. Bild: Norra Sibbo Uf längdskidåkning,skidlopp,Sibbo,vargspåret 2013