Hoppa till huvudinnehåll

Vem drabbas av influensan i vinter? Fem svar om årets influensasäsong

Kvinna med mössa på snyter sig i en näsduk.
Kvinna med mössa på snyter sig i en näsduk. Bild: Copyright: 2009 Helder Almeida influensa,förkylning,sjukdom (tillstånd),sjukdomar,Snyta,näsdukar,Snor,sjuk

Influensasäsongen har börjat. Vid HUS:s klinik för infektionssjukdomar bedömer man att epidemin breder ut sig över hela landet under januari månad.

Eeva Ruotsalainen som är biträdande överläkare vid HUS:s klinik för infektionssjukdomar har hjälpt oss att svara på fem frågor angående årets influensasäsong.

1. Vilket virus har vi att göra med i år?

Det influensavirus som härjar den här vintern är ett så kallat A-virus. Särskilt AH1N1, som är samma typ som svininfluensan som drog över Finland för tio år sedan, verkar vara vanligt.

2. Hurudant virus är AH1N1?

Det här viruset drabbar särskilt unga vuxna och personer i medelåldern hårt.

3. Varför drabbas just dessa åldersgrupper?

Troligen beror det på att de som inte drabbades av viruset i pandemin 2009 inte har utvecklat antikroppar mot viruset - och är därför mottagliga för viruset nu.

4. Biter årets vaccin på smittorna?

Det ser positivt ut. På det södra halvklotet och i övriga Europa där epidemierna är över eller längre framskridna än här har vaccinet varit effektivt vad gäller båda A-virusen som är i rörelse, och särskilt mot AH1N1.

5. Hinner man ännu vaccinera sig?

Ja. Epidemin har ännu inte börjat och skyddet av vaccinet kickar in två veckor efter att man tagit det.

Gratis influensavaccin delas bland annat ut till över 65-åringar, gravida, barn under sju år, kroniskt sjuka samt social- och hälsovårdspersonal.

Artikeln är skriven utgående från Yle Uutisets text Influenssakausi alkamassa – tällä kertaa sairastuvat pahimmin nuoret aikuiset ja keski-ikäiset skriven av Katariina Kettunen och Maija Mokkila.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes