Hoppa till huvudinnehåll

Aftonbladet: Finska facktoppar ordnade lyxresa för nordiska kolleger - "Vi var ju helt i klorna på finnarna här, så att säga"

Colosseum i Rom om kvällen
Colosseum, en av de kändaste sevärdheterna i Rom. Colosseum i Rom om kvällen Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Colosseum,Rom,Italien

När Finlands Ekonomer hade ansvaret att ordna en veckoslutsresa för de nordiska systerorganisationerna till Rom blev notan nästan 50 000 kronor för de svenska deltagarna. Aftonbladets fackgranskning får svenskarna att krypa till korset.

Aftonbladet granskar hur fackförbund använder medlemmarnas pengar, olika granskningar har gjorts sedan november.

Nu står Civilekonomerna i tur, och då kommer även den motsvarande finska organisationen in i bilden.

Finland är för tillfället ordförandeland för Nordiska Civilekonomförbundet NCF, vilket medför att organisationen Finlands Ekonomer har fått ordna en gemensam resa för förbundsrepresentanter.

Den här gången styrdes kosan mot Rom. Tage Lindberg på Finlands Ekonomer fungerar som generalsekreterare för NCF och deltog själv i resan.

- NCF styrelse fattade på våren 2018 beslut att mötet organiseras i Rom. För att Finland är ordförandeland så var det Finlands tur i år. Vi skickade ut programmet i god tid ut åt medlemmarna men vi fick inga kommentarer och tolkade att programmet godkändes, berättar Lindberg för Svenska Yle.

På programmet fanns bland annat vinprovning, middag på Michelinrestaurang och övernattning på lyxhotell.

Under resan var deltagarna med om en föreläsning som varade knappt två timmar. De deltog också i ett fyra timmar långt möte på hotellet på söndag strax innan hemfärden.

Lindberg tycker inte resan var för dyr.

- Med tanke på att resan tar plats vart annat år så är svaret nej, säger han.

"I klorna på finnarna"

Ur Aftonbladets granskning framgår att det svenska förbundet skickade två deltagare och notan för dem landade på 47 000 kronor, motsvarande knappt 4 600 euro, för helgutflykten.

Förbundsdirektör Jens Jacobsson var den ena av de två deltagarna. Han säger att förbundet måste vara självkritiskt angående resan och summan som lades på den, men han lägger ändå skulden på de finska kollegorna.

– Vi var ju helt i klorna på finnarna här, så att säga. Vi måste ha en bättre tematisering på själva mötet, så att säga. Och det ska också följa Civilekonomernas representationspolicy, säger han till Aftonbladet.

Tage Lindberg tycker det alltid är skäl att diskutera verksamhetsformer.

- Kostnader ska man alltid vara kritisk till. Man kunde fundera på saken, men det är styrelsens uppgift. Gällande Rom hade ingen ändringar att komma med, men nu har Sverige varit i blåsväder, säger han.

"Känns lite orättvist"

Civilekonomernas förbundsordförande Lee Wermelin tycker inte heller att notan är så farlig, utan vill i stället se på helheten.

Wermelin säger att förbundet inte i övrigt håller på med resor om det inte är befogat.

– Det här känns lite orättvist. Vi är otroligt noggranna på Civilekonomerna, säger Wermelin.

De två deltagarna från Civilekonomernas förbund har valt att betala tillbaka 3480 kronor var till förbundets kassa, så medlemmarna betalar cirka 40 000 kronor.

Tage Lindberg uppger att en liknande diskussion inte förts i Finland.

- Vi har inte haft någon sådan diskussion här i Finland. Och inte heller i Danmark eller i Norge har de haft det. Hur ett land vill finansiera resan är upp till var och en, säger Lindberg.