Hoppa till huvudinnehåll

Baltic Yachts i Jakobstad förbereder expansion

Kölen målas till en segelbåt
Kölen målas till en segelbåt Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Baltic Yachts,kölarbete

Baltic Yachts behöver mer byggnadsrätt för att kunna bygga ut på Alholmen i Jakobstad. Detaljplaneförslaget ger möjlighet till en ny och lika stor hall till höger om den nuvarande hallen vid Alholmen.

Det finns inga akuta utbyggnadsplaner enligt HR - chef Kenneth Holmgård men företaget behöver en detaljplan som gör det möjligt att expandera vid behov.

Katamaraner kräver en hall med 25 meter bred port

Baltic Yachts fokus ligger på segelbåtar men det finns färdiga planer för både katamaraner och motorbåtar.

Enligt Kenneth Holmgård kan planerna förverkligas om ett halvt år men det kan dröja fem år, man vet aldrig, säger han.

- Det finns ett katamarankoncept men ingen kund tillsvidare, i övrigt börjar det också bli trångt i den nuvarande hallen och Baltic har hyrt upp hallkapacitet.

Enligt detaljplaneförslaget kan en ny hall byggas till höger om den nuvarande hallen vid Alholmen.

Ny operativ direktör

Baltic Yachts vd, Sam Stenberg, slutade i höstas och istället kom Jurate Keblyte in som operativ direktör och Henry Hawkins som vd för företaget.

- Jurate Keblyte har till uppgift att förbättra företagets lönsamhet och många projekt är på gång, säger HR - chef Kenneth Holmgård.

Varken Jurate Keblyte eller Henry Hawkins har varit anträffbara för en kommentar om företagets planer för den närmaste framtiden. Baltic Yachts ägs av professor Hans Näder från Tyskland.

Baltic Yachts har också en mångårig, oavslutad rättstvist kring den 67 meter långa segelbåten Hetairos.

Ägaren till båten kräver Baltic på över 20 miljoner euro i ersättning för ändringar som gjorts på båten som byggts i Jakobstad.

Detaljplanen behandlades i nämnd

Förslaget till ny detaljplan för Baltics industriområde vid Alholmen är ute på utlåtanderunda och miljö - och byggnadsnämnden i Jakobstad godkände för sin del förslaget på onsdagskväll.

Gällande detaljplaner för området är från 2007 och 2010.

Läs också