Hoppa till huvudinnehåll

Efter bilderna på syrgasfusket – Stefan Luitz blir av med sin deltävlingsseger i storslalom

Stefan Luitz.
Stefan Luitz firar sin seger i Beaver Creek. Stefan Luitz. Bild: John G. Mabanglo / EPA / All Over Press Stefan Luitz

Stefan Luitz har blivit av med sin deltävlingsseger i storslalom som tysken tog i Beaver Creek i början av december. Det meddelar det internationella skidförbundet Fis. Tysken tog nämligen syrgas mellan de två åken.

Tysken Stefan Luitz stod för en jättebragd i Beaver Creek i början av december.

I sin första tävling efter en allvarlig knäskada lyckades Luitz inte bara knipa världscuppoäng utan slog självaste Marcel Hirscher och tog hem segern i storslalom i Beaver Creek.

Efter tävlingshelgen började bilder på Luitz röra sig på sociala medier. På bilderna, som publicerades av bland andra SVT syntes det tydligt att tysken tog syrgas mellan de två åken i USA – och det internationella skidförbundet Fis inledde en utredning.

Nu har domen fallit. Luitz blir av med sin deltävlingsseger. Tysken tvingas också returnera prispengarna och blir också fråntagen alla världscuppoäng från tävlingen.

Fis understryker i sin dom att syrgas i sig inte är klassat som dopning av den internationella antidopningsbyrån Wada, men att användningen av syrgas under en tävling är förbjudet i Fis regler.

Segern i tävlingen går nu istället till österrikaren Hirscher. Norska Henrik Kristofferson kliver i sin tur upp på pallen från fjärde plats. Samu Torsti deltog i tävlingen men slutförde inte sitt första åk.

Luitz och det tyska alpina landslaget kan ännu överklaga domen till idrottens skiljedomstol Cas.

Läs också