Hoppa till huvudinnehåll

Färre bussar till Pernå kyrkoby på eftermiddagarna - svårt för gymnasieelever att ta sig hem

Gul byggnad med en busskylt i förgrunden.
Färre bussturer drabbar gymnasiets elever. Tar fler elever bilen till skolan? Gul byggnad med en busskylt i förgrunden. Bild: Yle/Leo Gammals Lovisa,buss,busstrafik,lovisa gymnasium

Vid årsskiftet drogs viktiga bussturer mot Pernå in. Vårterminen har inletts med att föräldrarna får skjutsa hem gymnasieeleverna. Staden lanserar en ersättande Hobbybuss som dock får kritik.

I Lovisa har ortsborna redan en längre tid drabbats av indragna bussturer.

Nu har åter två viktiga eftermiddagsturer dragits in. Det gäller rutter som körts längs vägarna 170 och 1581 och fört hem studerande och arbetstagare i bland annat Sarvlax, Pernå kyrkoby och Forsby.

Efter årsskiftet avgår nämligen den sista bussen mot Pernå längs "gamla vägen" klockan 14.25. Turerna som avgick klockan 15.20 och 16.20 är nu indragna.

Christel Still och Emil Ahoranta studerar vid Lovisa gymnasium och båda bor i Pernå kyrkoby.

- För tillfället arbetar mamma här i Lovisa så jag kommer hem med henne klockan fyra. Men hon arbetar bara fyra dagar i veckan så varannan måndag eller fredag så kommer jag inte hem efter halv tre, säger Ahoranta.

En ung man står i en korridor. Han tittar stint in i kameran.
Emil Ahoranta tar körkort under våren. Hobbybussen lockar inte. En ung man står i en korridor. Han tittar stint in i kameran. Bild: Yle/Leo Gammals Lovisa,Lovisa Tor,skolelever,studerande,emil ahoranta

Den här situationen blir aktuell först nästa vecka men Ahoranta räknar med att någon hämtar honom från skolan.

- Jag får skjuts av mina föräldrar men det är jättedåligt. Mamma borde ibland stanna längre på jobbet men det går inte för hon måste komma och hämta mig. Jag har inte riktigt något annat sätt att ta mig hem annars, säger Christel Still.

Indragna turer drabbar i princip inte högstadiet

De indragna bussturerna drabbar inte elever vid Lovisanejdens högstadium eftersom deras skoldagar är schemalagda så att alla slutar klockan 14.

Jesper Palmgren som bor i Pernå påpekar att det finns situationer när högstadieelevernas dag kan förlängas.

- I samband med stödundervisning, om man skriver om ett prov som man har missat eller har livsåskådning i stället för religion. Det är alltid efter skolan i stället för under skoltid, säger han.

Eftersom Palmgren alltid tar skolskjutsen har han ingen aning hur han skulle komma hem nu när de senare eftermiddagsturerna är indragna.

Mopedbil
Många elever kör mopedbil i stället om det inte går bussar. Mopedbil Bild: YLE/Sofia Söderlund mopobil

Hobbybussen - en räddning?

Den 14.1. inleds Lovisa stads nya pilotprojekt - Hobbybussen. Bussen är i första hand till för att ortsbor ska kunna åka till och från sina hobbyer kvällstid.

Men den utgör samtidigt den enda möjligheten för elever som Christel Still och Emil Ahoranta att ta sig hem från centrum efter skoldagen.

Hobbybussen kör två rutter. En kör österut mot Tessjö och en annan västerut mot Forsby och Pernå.

Den senare startar från Lovisa på vardagar 16.30. Den är framme vid ändhållplatsen vid Kungsvägens ABC i Gammelby klockan 17.00 där den vänder och kör tillbaka till Lovisa.

- I dag på morgonsamlingen fick vi information om bussen och jag tycker inte själv att den är ett så bra alternativ. Den åker först mot Forsby och sen först in mot kyrkobyn på hemvägen till Lovisa. Jag måste sitta i bussen mycket längre än jag annars skulle, säger Emil Ahoranta.

Promenera hem i mörker längs landsvägen

Av samma orsak passar rutten inte heller för Christel Still. Snabbaste vägen hem skulle vara att stiga av i Hagaböle och promenera cirka två kilometer till kyrkobyn.

Varken Still eller Ahoranta ser fram emot att pulsa fram i 20 graders kyla i en snöstorm längs en mörk landsväg med smala vägrenar.

- Jag slutar fyra nästan varje dag och får nu skjuts av mina föräldrar fram till april när jag kan börja åka mer med skolans bussar, säger Still.

En ung kvinna står i en trappa. Hon tittar in i kameran och ler.
Christel Still går första året i gymnasiet. En ung kvinna står i en trappa. Hon tittar in i kameran och ler. Bild: Yle/Leo Gammals Lovisa,studerande,christel still

Om inte Christel Still skulle delta i ett Erasmus+ projekt nästa år hade hon troligen bytt skola och sökt sig till Borgå i stället.

Busstrafiken mellan Pernå och Borgå är så mycket bättre än mellan Pernå och Lovisa, anser hon.

Dålig kollektivtrafik kan skrämma bort elever

Anders Nordström, rektor för Lovisa gymnasium, tycker att det är beklagligt att bussturerna dragits in och att situationen för eleverna är avsevärt svårare än tidigare.

Han hoppas att det finns möjligheter att påverka den planerade Hobbybussens rutt mot Forsby, till exempel så att den kunde starta utanför skolan.

- Det är nu ett försök och vi får se hur det utfaller men det är jättebeklagligt att vi är i det här läget. Det kommer kanske att ha långtgående konsekvenser med tanke på hur attraktivt Lovisa gymnasium anses vara med tanke på att vi inte kan ordna skjutsar.

Lovisa gymnasiums rektor Anders Nordström
Rektor Anders Nordström hoppas att försöket med Hobbybussen lyckas. Lovisa gymnasiums rektor Anders Nordström Bild: Yle/Stefan Paavola Anders Nordström,lovisa gymnasium

Hobbybussen kör till april månad, men vad händer om projektet inte lyckas och rutten försvinner?

- Då måste vi hitta på andra lösningar. Det här är ett försök och vi hoppas att det utfaller bra och att det finns möjligheter att förlänga det. Om inte så måste försöka hitta andra lösningar. Om det är en extra taxitur eller något sådant måste vi diskutera med kommunen, säger Nordström.

Duger busskortet i Hobbybussen?

En fråga som fortfarande är öppen är hur eleverna ska betala för sig. I dag reser gymnasieelever med en bussbiljett för skolresor som är subventionerad av FPA genom ett så kallat skolresestöd.

I Hobbybussen används bara mobilbiljetter som köps genom en applikation. Ett månadskort för unga kostar 20 euro, ett månadskort för vuxna kostar 40 euro. Åldersgränsen för unga är 18 år.

Emil Ahoranta ser pragmatiskt på frågan om kostnaderna och tänker inte söka stöd från FPA för ett månadskort till Hobbybussen.

- Jag har ännu inte orkat ta stress över saken men nog måste den lösas på något sätt. Säkert finns något stöd som man kan få om man till exempel kör med egen bil.

Ahoranta blir myndig i mars och har för avsikt att snart byta ut bussbiljetten mot körkort och bil.

Anders Nordström uppger att gymnasiet nu ska utreda huruvida eleverna måste betala resorna själva eller kan söka stöd från FPA för till exempel resa enligt eget färdsätt.

En tredje möjlighet är att staden godkänner att eleverna reser med de nuvarande bussbiljetterna och täcker eventuella mellanskillnader som kan uppstå.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland