Hoppa till huvudinnehåll

Fartyget J.L. Runebergs propeller stals – hittades hos en skrothandlare

m/s J L Runeberg i Borgå
Arkivbild av m/s J.L. Runeberg i hamnen i Borgå. m/s J L Runeberg i Borgå Bild: Yle/Hanna Sjöström fartyg,j l runeberg

Fartyget J.L. Runebergs reservpropeller i brons stals från rederiets förråd i Borgå under mellandagarna. Polisen lyckades snabbt komma skurkarna på spåren och propellern är hemma igen.

Bronspropellern väger 120 kilogram och stals ur ett förråd vid 20-tiden på kvällen fredagen innan nyår.

Det berättar skeppare Ted Lönnroos på fartyget m/s J.L. Runeberg.

– Propellern låg i ett täckt förråd som har en öppen gavel. Man såg den från utsidan, säger Lönnroos.

Ögonvittne såg stölden

Stölden upptäcktes ändå ganska snabbt. En bekant till Lönnroos hade blivit bestulen på två ackumulatorer ett par dagar innan och var särskilt mycket på alerten.

En kväll körde mannen förbi rederiet och fick syn på en mörkblå paketbil på gården.

– Han tog sig närmare och såg då att det var två gubbar som fick bråttom att ge sig av, berättar Lönnroos.

Mannen följde efter paketbilen och tog upp registernumret, som behövdes då det visade sig att m/s J.L. Runebergs reservpropeller hade stulits.

– Jag polisanmälde stölden och så räckte det inte många dagar innan polisen ringde och berättade att de hade hittat propellern i Åbo.

Hittades närmare än man trott

Uppdatering klockan 17:32:

Under fredagseftermiddagen kom det fram att propellern egentligen inte alls rest så långt som man trott.

Kriminalkommissarie Mikko Minkkinen från Östra Nylands polisinrättning sade till Helsingin Sanomat att propellern upphittats i huvudstadsregionen, inte i Åbo.

Det var inte uppgifterna om den mystiska paketbilen som hade fört polisen skurkarna på spåren, utan de hade helt enkelt letat igenom olika platser dit propellern kunde ha förts.

Lönnroos sade till HS att han måste ha uppfattat det den finskspråkiga polisen sa fel.

– Jag talar så dålig finska, så det kan vara att de har berättat något helt annat, säger Lönnroos till HS.

Berest propeller

Nu har fartyget fått sin reservpropeller tillbaka. Skeppare Ted Lönnroos konstaterar att den börjar vara väldigt berest.

Propellern användes från och med 1962 men har nu tagits ur bruk. Nyligen tog Lönnroos upp den till Jakobstad en vända för att kontrollera den.

Efter att propellern kom tillbaka från Österbotten har den stått i förrådet i Borgå som reserv om den nya propellern skulle gå sönder.

– Vi har gömt propellern lite bättre nu men det kan hända att vi borde kedja fast den vid något ännu tyngre.

Fartyget Runeberg
Arkivbild av Ted Lönnroos. Fartyget Runeberg Bild: Yle/Mikael Kokkola ted lönnroos

Ted Lönnroos berättar att tjuvarna inte var finska medborgare. De hade lyckats övertala en skrothandlare att köpa propellern, och det är ännu oklart om också skrothandlaren är straffrättsligt ansvarig.

– Kilopriset på brons torde ligga på 3 euro just nu så visst fanns det ett litet ekonomiskt intresse i propellern, säger Lönnroos.

Östra Nylands polisinrättning skrev om den upphittade propellern på Facebook och lade också ut en bild. Om du inte ser postningen nedan hittar du den också här.

Tidningen Helsingin Sanomat var först med nyheten om den stulna propellern.

Artikeln har uppdaterats den 10.1.2019 klockan 17:32. Propellern hade inte hittats i Åbo, utan i huvudstadsregionen. Stycket med rubriken "Hittades närmare än man trott" har lagts till, och referenser till Åbo på alla ställen utom ett har tagits bort. Ingressen ändrades också, tidigare stod det att det var tack vare ögonvittnets rådiga agerande som polisen snabbt kom skurkarna på spåret.