Hoppa till huvudinnehåll

Finlands flicklejon till VM-semifinal – dubbelbusen Elisa Holopainen segerskytt i förlängning när Sverige föll med 3–2

Finlands U18-landslag spelar VM i Japan.
Finlands U18-landslag spelar VM i Japan (arkivbild). Finlands U18-landslag spelar VM i Japan. Bild: Suomen Jääkiekkoliitto ishockey,Finland,junioridrott

KalPa-forwarden Elisa Holopainen satt utvisad när Sverige gick upp i ledning med 2–1 i den tredje perioden och inledde också förlängningen i VM-kvartsfinalen med att sitta i utvisningsbåset. Ändå var det just Holopainen som klev fram vid tiden 65.34 och förde Finland till semifinal vid U18-VM med ett elegant solomål.

Inför kvartsfinalen mellan Finland och Sverige fanns sju tidigare VM-möten att falla tillbaka på. Statistiken var kraftigt i finländsk favör med fem blåvita segrar mot två för Sverige.

Efter en mållös första period kopplade Finland grepp om händelserna tidigt i den andra akten.

Josefin Bouveng blev utvisad i två minuter och det tog bara 17 sekunder spel i powerplay innan den röda lampan tändes. Sanni Rantala nätade på passning av Elisa Holopainen och Viivi Vainikka.

I slutet av den andra perioden kom Sverige ändå ikapp. Kvitteringen var signerad Hanna Thunvik, och kom olägligt nog med en dryg minut kvar att mittenakten.

Matchen såg ut att vara på väg mot en förlängning när Elisa Holopainen drog på sig en två minuters utvisning med mindre än fyra minuter kvar att spela.

Thea Johansson avfyrade ett handledsskott upp i Erica Jaskaris främre kryss och Sverige kopplade greppet om semifinalplatsen vid tiden 57.32.

En kort timeout, en plockad målvakt och en dryg halv minut spel senare var Finland ändå ikapp när Nelli Laitinen föste in kvitteringen från nära håll efter slarv från den svenska defensiven.

En trippingutvisning på Elisa Holopainen vid tiden 59.29 gjorde att Finland fick inleda förlängningen i numerärt underläge.

Vid tiden 65.34 gjorde dubbelbusen Holopainen ändå rätt för sig när hon vräkte sig in i den svenska zonen och förste in segerpucken 3–2 för Finland.

Nu väntar USA i en semfinal som spelas på morgonen den 12 januari.

Med i den finska truppen finns också 16-åriga Julia Ahlskog från Pedersöre, som till vardags spelar i Kärpät från Uleåborg.

Julia Ahlskog är med i Finlands juniorlandslag.
Julia Ahlskog är hemma från Bennäs i Pedersöre. Julia Ahlskog är med i Finlands juniorlandslag. Bild: Suomen Jääkiekkoliitto ishockey,ishockeyspelare,julia ahlskog

U18 VM, Obihiro (JPN), kvartsfinal:

Finland - Sverige 3–2 (0–0, 1–1, 1–1) efter förlängning
22.54 1–0 Sanni Rantala (Elisa Holopainen, Viivi Vainikka) PP
38.44 1–0 Hanna Thunvik (Emma Forsgren)
57.32 1–2 Thea Johansson (Mina Waxin, Jenny Antonsson) PP
58.08 2–2 Nelli Laitinen
65.34 3–2 Elisa Holopainen (Kiira Yrjänen)