Hoppa till huvudinnehåll

Hangöeleverna Emma och Ellinor klimatstrejkar på riksdagshusets trappa - "Nu är det vår generations tur att göra någonting"

Emma Ojala och Ellinor Nordman
Emma Ojala och Ellinor Nordman vill dra sitt strå till stacken och göra ett försök att påverka. Emma Ojala och Ellinor Nordman Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,Västnyland,ellinor nordman

På fredagen skippar niondeklassarna Emma Ojala och Ellinor Nordman skoldagen i Hangö och åker till Helsingfors för att strejka för klimatet. Med sig packar de varma kläder, matsäck och plakat med slagkraftigt budskap.

Det blir en heldag på riksdagshusets trappa tillsammans med en hop andra unga som alla vill uppmärksamma klimatkrisen.

- Det här är de ungas sätt att påverka. Det är viktigt för mig att göra det. Det måste göras någonting snabbt och nu är det vår generations tur att göra någonting, säger Ojala.

Det är jämställdhetsgruppen i det svenskspråkiga gymnasiet i Grankulla som är initiativtagare till strejken.

Grankullaungdomarna har blivit inspirerade av den svenska klimatkämpen Greta Thunberg. De hoppas på att så många elever som möjligt samlas på riksdagshusets trappa den 11 januari.

Thunberg driver kampanjen “Fridays for Future” där hon uppmanar elever att strejka på fredagar till förmån för klimatet. Målet är att få politikerna att börja prioritera arbetet mot klimatförändringen.

Emma Ojala är tydligt imponerad av Thunbergs arbete och berättar att hon följer henne på sociala medier.

- Hon inspirerar unga att göra det här. Hon har ju påverkat hela världen. Hon har en stor inverkan på alla.

Nu pratar unga om klimatet

Klimatförändringen är ett aktuellt samtalsämne bland unga i Hangö, men Ojala och Nordman känner inte till andra Hangöbor än de själva som är på väg till Helsingfors på klimatstrejk.

Bland de ungdomar som deltar från övriga Västnyland finns både högstadieelever och gymnasiestuderande.

Hur många ungdomar som totalt dyker upp på riksdagshusets trappa återstår att se.
På en Facebooksida för klimatstrejken har knappt 250 ungdomar meddelat att de kommer att klimatstrejka.

Inför klimatstrejken gäller det att förbereda svar på eventuella frågor som förbipasserande kan ställa kring strejken funderar Nordman. Hon tillägger att det är viktigt att kunna förmedla budskapet på ett smart sätt.

Strejk i Berlin.
Unga på olika håll i världen har gått i Greta Thunbergs fotspår och strejkat för klimatet. Strejk i Berlin. Bild: AFP / Lehtikuva demonstration,fridays for future

Vad gör ni själva för att spara på klimatet i er vardag?

- Jag cyklar varje dag och sedan försöker vi använda så lite plast som möjligt i familjen och äta vegetarisk kost då och då, berättar Ojala.

Hur har de i skolan reagerat på att ni skolstrejkar?

- De vet bara att vi gör den här intervjun just nu men vi har inte riktigt kommit på hur vi ska säga det till dem och jag vet inte heller om vi ska säga det till dem. De kan ju inte stoppa oss heller. Det här är ju en bra sak, säger Nordman.

Följderna blir väl olovlig frånvaro gissar Ojala.

- Men vi gör det av en bra orsak så vi hoppas att det inte blir mer av det.