Hoppa till huvudinnehåll

Jepokryddona är tillbaka med skivan Ein Tridi

Jepokryddona.
Jepokryddona utmanar med Jag är lycklig Jepokryddona. Bild: Ove Lillas musiker,jepokryddona

Folkmusikgruppen Jepokryddona startade 1994. I dag är det andra och tredje generationens Jepokryddor som spelar i gruppen. Nu är gruppen aktuell med skivan Ein Tridi.

- Folkmusiken är unik i Jeppotrakten. Vi har menuetter och polskor i obruten tradition både i spel och dans. Detta betyder i praktiken att vi lär ut låtarna på gehör från generation till generation, berättar Christine Julin-Häggman som varit med och grundat Jepokryddona.

- Noter är enbart ett hjälpmedel för att komma ihåg vad vi kan och vad vi minns. Att dansa menuett gör man ännu genom att härma de äldre dansarna. I Jeppo finns inget folkdanslag utan vanliga människor lär sig dansa. Numera är det främst genom Jepokryddona som dansen lärs ut, berättar Julin-Häggman.

Vilka är Jepokryddona?

  • Jepokryddona grundades 1994 i Jeppo, Nykarleby
  • Gruppen består idag av Lina Sandvik, Filippa Forsgård, Sandra Sjöholm, Selma Nordström, Doris Häggman, Alicia Norrgård, Ursula Lindén, Nora Lillas, Noora Fleen och ledaren Christine Julin-Häggman
  • Jepokryddona var på turné till USA och Kanada under sommaren 2018
  • I december 2018 gav man ut skivan Ein Tridi

- De yngsta kryddona var endast 15 år när vi bandade in låtarna till den nya skivan. Det som vi tycker är roligt är att skivan Ein Tridi innehåller traditionella låtar som inte tidigare funnits i cd-format. Dessutom finns det folkpop och helt nyskriven musik. Därför blir skivan väldigt omväxlande, berättar Julin-Häggman.

- Vi var på turné till USA och Kanada under sommaren 2018. Vi firade midsommaren med Finlandia University i Hancock i Michigan. Vi spelade konserter, gav mästerkurser i dans och folkmusik från Jeppo, berättar Filippa Forsgård och Nora Lillas.

Du kan rösta på Jepokryddona och låten Jag är lycklig här.