Hoppa till huvudinnehåll

Juniorvärldsmästaren Henri Jokiharju tillbaka på jobbet – Blackhawks föll hemma mot Nashville och Pekka Rinne

Henri Jokiharju spelar för Chicago Blackhawks.
Henri Jokiharju återvände till Blackhawks laguppställning. Henri Jokiharju spelar för Chicago Blackhawks. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Chicago Blackhawks,NHL,Henri Jokiharju

Backen Henri Jokiharju återvände till sin ishockeyvardag efter det guldkantade äventyret vid junior-VM, men comebacken i Chicago slutade i moll. Blackhawks föll hemma mot Pekka Rinnes Nashville Predators efter att svensken Filip Forsberg prickskjutit in segerpucken 4–3 i förlängning.

Jokiharju hade senast spelat i NHL den 16 december, innan han gjorde ett nästan månadslångt uppehåll för att försvara Finlands färger vid junior-VM i västra Kanada.

Hoppa över Twitterpostning

– Det var precis detta vi hoppades på när vi lånade ut honom till landslaget. Han fick spela stora minuter, halva matcher i praktiken i ett pressat läge. Han fick representera Finland och de levererade. Redan när jag pratade med honom i måndags märkte jag hur mycket energi han hade, jag är väldigt glad för hans skull, sade Blackhawks-lotsen Jeremy Colliton.

Jokiharju själv gillade upplevelsen på alla plan, även om NHL är stället där han vill spela.

– Det betydde mycket för mitt självförtroende, också för alla i laget. Jag peppade många av de unga spelarna jag pratade med och påminde att det är deras tur i NHL-draften snart. Alla var nöjda, det var en massiv kick för självförtroendet, för mig och alla andra i laget, sade Jokiharju till NBC Sports.

VM-turneringen slutade på bästa möjliga sätt med en seger mot USA i finalen, men den första NHL-matchen i hemmahallen mot Nashville slutade i nederlag.

Forsberg avgjorde

Matchen gick till förlängning vid ställningen 3–3 efter att hemmalaget Blackhawks utjämnat drygt två minuter före full tid.

Väl inne i den korta extraperioden utmanade Filip Forsberg på högerkanten och vred sig förbi Jonatan Toews för att avsluta från en snäv vinkel bakom Collin Delia i Blackhawks-målet.

Hoppa över Twitterpostning

På andra sidan av rinken noterade Pekka Rinne en förlängningsseger i protokollet efter gjorda 28 räddningar på 31 skott.

För Chicagos del var juniorvärldsmästaren Henri Jokiharju tillbaka i backbesättningen. Han spelade nästan 17 minuter utan poängnoteringar i nederlaget.

Den centrala divisionens topplag Nashville har vunnit fem av sina sex senaste matcher.

Mikko Rantanen lyckades notera två poäng på bortais för Colorado, men laget föll ändå med 3–5 mot Calgary.

Rantanen spelade först fram till Nathan MacKinnons 1–2 reducering i den första perioden och reducerade själv till 3–4 i den tredje perioden.

NHL-resultat:

Chicago - Nashville 3–4 e.fl.
CHI: Henri Jokiharju 0+0=0 (0), istid 16.45
NSH: Pekka Rinne 28/31 skott

Calgary - Colorado 5–3
COL: Mikko Rantanen 1+1=2 (+1), istid 25.42

Anaheim - Ottawa 1–2 e.fl.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport