Hoppa till huvudinnehåll

Karjaan yhteiskoulu får inte nya lokaler trots att gammal byggnad rivs

Ett trähus på Karjaan yhteiskoulus skolgård.
C-huset vid Karjaan yhteiskoulu i Karis är byggt i början av 1900-talet. Ett trähus på Karjaan yhteiskoulus skolgård. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,karjaan yhteiskoulu

Ett av de äldsta skolhusen i Karis ska rivas. Det är frågan om det så kallade C-huset vid den finska skolan Karjaan Yhteiskoulu i Kila.

Byggnaden har inte någon skyddsbeteckning i detaljplanen, men området är skyddat på riksnivå.

Det hänger ihop med skyddet av arkitekt Hildning Ekelunds arkitektur i Karis. Ekelund har ritat skolans huvudbyggnad och det så kallade B-huset.

Karjaan Yhteiskoulu i Karis, det här är A-huset.
Allra längst till vänster ser man en skymt av C-huset bredvid Karjaan yhteiskoulu i Karis. Karjaan Yhteiskoulu i Karis, det här är A-huset. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,karjaan lukio

För att rivningens förutsättningar enligt lagen ska kunna uppfyllas krävs samråd med Museiverket. Det krävs i så fall rivningslov.

Byggnaden är i riktigt dåligt skick.

Bildningsnämnden i Raseborg har beslutat att det inte behövs ersättande lokaler då C-huset rivs. Det finns inget planeringsanslag för en ersättande byggnad i budgeten för 2019.

Artikeln kompletterades torsdagen den 10 januari 2019 vid 13.30-tiden med meningen: Byggnaden är i riktigt dåligt skick.

 • Systrarna Åman i Kaain är tillbaka med ny skiva

  Utmanar Vegatoppen med nya låten Card house.

  Kaain består av systrarna Annika och Julia Åman från Vasa. Gruppen bildades 2016 och nu är gruppens första EP-skiva klar. De utmanar Vegatoppen med ny låt.

 • Indiebandet Timshel släpper sin sista låt

  Låten Natalie utmanar Vegatoppen innan bandet lägger ner.

  Efter åtta år som band släpper de finlandssvenska indiepopparna Timshel sin sista singel innan de går i graven. Låten är inspirerad av Natalie Portman och Tom Petty och handlar om en filmisk dröm som kolliderar med verkligheten.

 • Holland: Utrecht-skytten åtalas för terrorism

  Gärningsmannen tros ha agerat på egen hand.

  Dödsskjutningen av tre människor på en spårvagn i Utrecht i måndags utreds som terrorism. Den misstänkte gärningsmannen ska förklaras häktad på fredag.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland