Hoppa till huvudinnehåll

Matchfixnings­skandal nystas upp i tennisvärlden – US Open-spelare bland de som gripits

US Open avgörs på Arthur Ashe Stadium.
US Open i tennis avgörs på Arthur Ashe Stadium. US Open avgörs på Arthur Ashe Stadium. Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press US Open i tennis,tennis,Arthur Ashe Stadium

Polisen i Spanien har gripit 83 personer, bland annat 28 professionella spelare i en matchfixningshärva som skakar om internationell tennis. Bland spelarna som gripits finns en som deltagit i US Open under 2018, uppger Europol.

Undersökningen kom igång för två år sedan när organisationen TUI (ungeför Tennisens integritetsenhet) började märka oregelbundenheter i samband med mindre turneringar ITF Future- och Challengernivå.

– Det finns också en organisation som hela tiden jobbar för att motverka det här. De gör ett väldigt bra jobb och vi ska vara glada att vi har dem på touren, säger svenskan Rebecca Peterson till SVT Sport.

Hoppa över Twitterpostning

De misstänkta ska ha mutat spelare för att få till stånd ett förutbestämt resultat och sen utnyttjat tusentals identiteter för att slå vad om resultatet i de fixade matcherna.

Enligt uppgifter skall åtmintone 97 matchresultat i Futures- och Challenger-turneringar ha varit uppgjorda på förhand.

Det armeniska nätverket placerade sen ut övervakare på matcherna för att säkerställa att matchen slutade på önskat sätt.

Under den spanska polisens operation undersöktes elva hus. Man hittade 167 000 euro i pengar, ett hagelgevär, massor med elektronisk apparatur, kreditkort, lyxbilar och dokument som har att göra med fallet.

Också totalt 42 bankkonton har frysts.

Organisationens operationer med att fixa tennismatcher skall ha inbringar miljoner euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport