Hoppa till huvudinnehåll

Nästan alla partier stöder en gruvskatt - gruvbolagen ska betala mer för finska mineraler, tycker politikerna

En lastbil lastad med sprängsten.
En lastbil lastad med sprängsten. Bild: Mostphotos gruva,gruvdrift,Bergsprängning

Yles opinionsmätning visar att största delen av riksdagspartierna vill se en ny gruvskatt i Finland. Sex partier vill att gruvbolagen betalar mer för de mineraler de utvinner.

De internationella gruvbolagen har fått upp ögonen för de finska naturresurserna. I Yles opinionsmätning ställdes frågan:

Borde man i Finland ta i bruk en gruvskatt eller en motsvarande ersättning så att gruvbolagen betalade för de mineraler de utvinner?

På den här frågan svarade Centern, Sdp, De gröna, Vänsterförbundet, Kristdemokraterna och De blå "ja" medan Samlingspartiet och Sfp svarade att ärendet borde utredas innan de tar ställning till saken.

Hur skulle det förverkligas?

Yle frågade även partierna hur detta skulle förverkligas. Det finns flera alternativ, men i praktiken gäller fem olika skattemodeller.

Mest stöd bland partierna får en produktionsskatt. Sdp och Kristdemokraterna stöder denna modell. Dessutom ser Centern och Vänsterförbundet det som ett alternativ.

Med produktionsskatt menar man att skatten beräknas utgående från den förädlade malm som förs ur gruvområdet.

Ett annat förslag som får understöd är en så kallad brytningsskatt. Med denna modell skulle man beskatta den sten som bryts på stenbrotten.

Den här modellen får stöd av De gröna och Vänsterförbundet anser det vara ett alternativ.

Sist men inte minst föreslås en annan modell där till exempel ytterligare avgifter skulle läggas till i samband med fastighetsskatten. Avgifterna skulle betalas av gruvbolagen och gå antingen till staten eller kommunen.

Även Sannfinländarna deltog i undersökningen men svarade att en ny gruvskatt inte behövs - däremot bör de nuvarande ersättningarna omfördelas.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel "Puolueilta laaja kannatus kaivosverolle Ylen kyselyssä – kaivosyhtiöt halutaan panna maksamaan lisää Suomesta kaivetuista mineraaleista", skriven av Janne Toivonen och Antti Koistinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes