Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionsledare utlyst till segrare i valet i Demokratiska republiken Kongo

Oppositionsledaren  Felix Tshisekedi anländer till ett möte med valkommissionen iKongo-Kinshasa
Oppositionsledaren Felix Tshisekedi anländer till ett möte med valkommissionen i Kongo-Kinshasa Oppositionsledaren Felix Tshisekedi anländer till ett möte med valkommissionen iKongo-Kinshasa Bild: AFP / Lehtikuva Félix Tshisekedi

Oppositionsledaren Felix Tshisekedi har utlysts till segrare i det omtvistade presidentvalet i Demokratiska republiken Kongo.

Landets valnämnd uppger att Tshisekedi besegrade den andra starka oppositionskandidaten Martin Fayulu med kring 600 000 röster.

Resultet öppnar för det första fredliga maktskiftet i Demokratiska republiken Kongo (landet kallas även Kongo-Kinshasa), sedan landet blev självständigt 1960.

Men det finns många frågetecken kring valresultatet.

Anklagelser om valfusk

Den inflytelserika katolska kyrkan anser att Martin Fayulu vann valet.

Kyrkan hade 40 000 valobservatörer på plats och anses vara en av landets mest inflytelserika och pålitliga institutioner.

Enkäterna inför valet gav även Fayulu en klar ledning. Fayulu själv har redan hunnit anklaga valmyndigheten för fusk.

- Resultatet har inget att göra med sanningen från valurnorna. Det är en verklig kupp genom val, det är ofattbart, sade han till Radio France International.

Den sittande presidenten Joseph Kabila har styrt landet sedan 2001. Han kunde inte enligt grundlagen ställa upp för omval, men få tror att han är villig att helt lämna ifrån sig makten.

Innan valet hölls den 30 december hade det skjutits upp med två år och många kongoleser såg det som ett sätt för Kabila att behålla makten.

Misstankar om avtal

Det har länge stått klart att presidentens egen kandidat Emmanuel Ramazani Shadary inte hade några möjligheter komma i närheten av att vinna valet.

Därför misstänker många kongoleser att Kabila ingått någon form av hemligt avtal med Tshisekedi.

Tshisekedi leder Demokratiska republiken Kongos största oppositionsparti, men är relativt okänd i landet efter att ha tillbringat långa tider i Belgien.

Inför offentliggörandet av valresultatet uppmanade aktivistgrupper folket att bege sig ut på gatorna om resultatet inte motsvarar sanningen.

Det finns även ett stort antal milisgrupper med kopplingar till de olika kandidaterna i landet. Därför är risken för våldsamma sammandrabbningar fortfarande stor.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes