Hoppa till huvudinnehåll

Peter Englund och Kjell Espmark går tillbaka till Svenska Akademien

Porträttbild på Peter Englund.
Peter Englund avgick i april förra året, men vill nu vara med och bygga upp Svenska Akademien igen. Porträttbild på Peter Englund. Bild: EPA/Bertil Ericson Peter Englund

De två ledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark, som lämnade sina arbeten vid Svenska Akademien i våras, kommer nu att återgå till arbetet, skriver Dagens Nyheter på torsdagen. Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna, skriver Englund.

Englund och Espmark har under hösten varit delaktiga i några av besluten i Svenska Akademien; bland annat då nya ledamöter har valts in och i resolutionen som uppmanar Katarina Frostenson att avgå.

- Inte minst den nya stadgekommentaren är ett viktigt steg framåt i moderniseringen, och torde omöjliggöra en upprepning av 2018 års sorgliga debacle, skriver Peter Englund i ett mejl till DN.

Kjell Espmark
Författaren Kjell Espmark Kjell Espmark Bild: Photo: IBL/Pelle T Nilsson/IBL författare,kjell espmark

Det var i april som Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnade sina arbeten vid Akademien, i protest mot hur Akademien hanterade anklagelserna mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Arnault dömdes senare för våldtäkt.

“Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna”

I maj meddelade den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark att de kan hjälpa till med återuppbyggnaden av Akademien, men deras krav var att ledamoten Horace Engdahl då skulle avgå.

Engdahl har inte avgått och Englund berättar för DN att de släppte det kravet redan tidigare i höstas.

- Läget är sådant att Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna. Jag hoppas kunna bidra till arbetet på att reformera Akademien och återuppbygga det förtroende som är den egentliga grunden för institutionens existens. Men jag hyser inga illusioner. Det kommer att bli ett svårt och långdraget göra, skriver Peter Englund.

Börshusets byggnad i Gamla stan i Stockholm.
Svenska Akademiens sammankomster hålls i gamla börshuset i Gamla stan i Stockholm. Börshusets byggnad i Gamla stan i Stockholm. Bild: Yle/Linda Söderlund Svenska Akademien,Stockholm,Börshuset

Kjell Espmark tänker delta vid Akademiens första sammankomst för våren, den 17 januari. Han menar att läget nu är annorlunda.

- Omsorgen om Akademiens återuppbyggnad måste gå före en enskild person. Och styrkeförhållandena inom Akademien har förändrats på avgörande sätt; enskilda ledamöter kan inte längre dominera, säger Espmark.

Frostenson vill ha betalt för att avgå från Akademien

Under hösten påbörjades återuppbyggnaden av Svenska Akademien. Juristen Eric M. Runesson och poeten Jila Mossaed valdes in som nya medlemmar.

Några veckor senare meddelade dock ledamoten Jayne Svenungsson att hon också tänker avgå.

Katarina Frostenson
Poeten Katarina Frostenson Katarina Frostenson Katarina Frostenson,Svenska Akademien

Som bäst pågår förhandlingar mellan Akademien och ledamoten Katarina Frostenson. Frostenson är gift med Arnault och Akademien vill att hon avgår.

Frostenson har däremot krävt att Akademien i så fall fortsätter betala henne en fast summa varje månad, så att hon kan försörja sig och fortsätta med sitt arbete som poet.