Hoppa till huvudinnehåll

Politikerna gav vaga löften inför riksdagsvalet 2015 – den här gången hoppas statsvetare de tydligt ska säga vem de vill sitta i regeringen med

Riksdagens plenisal under ungdomsparlamentet.
Riksdagens plenisal under ungdomsparlamentet. Bild: Yle/Vivi Lehtonen riksdagen,Plenisal

I Vasa valkrets var det få politiker som inför riksdagsvalet 2015 gav konkreta vallöften i Yles valkompass. Statsvetare Göran Djupsund hoppas att politikerna som är uppställda i årets riksdagsval ska vara tydliga med vilka partier de kan tänka sig att dela regering med.

Inför riksdagsvalet 2015 fick kandidaterna i vanlig ordning svara på vilka frågor de vill jobba för om de blir invalda i riksdagen. I Yles valkompass fick kandidaterna också möjlighet att ge tre vallöften.

Få konkreta vallöften

En genomgång av vad de invalda riksdagsledamöterna i Vasa valkrets gav för vallöften ger ett väldigt varierande resultat.

Till exempel lovar SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson bland annat att jobba för svensk service och resurser till riksväg 8.

Ett av Kristdemokraternas Peter Östman vallöften är att familjer själva ska få bestämma över hur man fördelar föräldraledigheten.

Men det finns också väldigt många av de invalda riksdagsledamöterna som ger väldigt vaga vallöften.

Till exempel lovar Samlingspartiets Susanna Koski kort och gott att hon ska göra ett så bra jobb som möjligt.

Näringsminister Mika Lintilä från Centern väljer att lova att han ska låta bli att ge löften han inte kan hålla.

I intervjuerna ovan tar politikerna ställning till olika frågor som var aktuella för fyra år sedan. Här finns samtliga kandidaters svar i Yles Valkompass, inklusive de vallöften kandidaterna gav (på finska).

Politik är ett lagspel - ingen kan bestämma allt

Att inför ett val ge konkreta löften är svårt konstaterar SFP:s Anna-Maja Henriksson.

- Man kan lova att jobba för olika saker men det är klart att politik alltid är ett lagspel. I Finland har tack och lov inget parti över 50 procent av rösterna och därför kan ingen bestämma allt själv, säger Henriksson.

Enligt Kristdemokraternas Peter Östman är det svårare att ge konkreta löften för politikerna i Finland jämfört med kollegorna i Sverige.

- Vi har inte en blockpolitik som i Sverige. Där kan man på förhand gå ut med konkreta löften som att alliansen kan lova att skatten hålls på en viss nivå om man röstar på dem. Här kan det efter valet skapas en regeringsbas som består av båda höger och vänster och då blir det plötsligt en sillsallad av alla vallöften.

- Jag skulle gärna se mer blockpolitik i framtiden i Finland så man som politiker kunde vara tydligare, säger Östman.

Samlingspartiets Susanna Koski var en av de som inte gav ett konkret vallöfte inför riksdagsvalet 2015 och några planer på ett sådant har hon inte nu heller.

- Jag lovar som alltid att göra mitt bästa och det är det enda löfte jag som politiker kan ge, säger Koski.

Statsvetare efterlyser löften om regeringskonstellationer

Professor emeritus i statslära Göran Djupsund förstår att politikerna resonerar som de gör.

- Många har varit med tidigare och är rädda för att göra väljarna besvikna om de lovar något de inte kan hålla. Jag förstår bra att politikerna väljer att vara vaga i sina löften.

Inför årets val efterlyser Göran Djupsund att politikerna i alla fall ska vara tydliga då det gäller vilka partier de kan tänka sig att samarbeta med.

Djupsund har tidigare uttalat sig om den turbulenta hösten inom politiken och det politiska klimatet som präglats av det han kallar en brutal majoritetsparlamentarism. Det vill säga att regeringen kört igenom beslut i riksdagen med mycket liten majoritet.

- Kommer man inte med i regeringen är vallöftena inte värda någonting. Regeringskonstellationen har blivit allt viktigare och oppositionen har väldigt lite att säga till om, säger Djupsund.

Därför borde väljarna enligt Djupsund få veta vem politikerna kan tänka sig att dela regering med.

- Det är partierna i regeringen som dikterar vilka frågor som blir stora. Väljarna skulle vara betjänta av att partierna var tydliga med vem de vill regera med.

Är det den fråga politikerna borde ge vallöften om inför årets val?

- I alla fall borde de diskutera vilken regering de själva vill eftersträva, säger Djupsund.

Liten risk att hamna i samma dike som Sverige

Anna-Maja Henriksson (SFP) var en av de politiker som i Yles intervju inför valet 2015 fick frågan om vilka partier hon kan tänka sig att sitta i samma regering med.

Hon gav då inget rakt svar på frågan men ger i alla fall en vink då hon får frågan inför kommande val.

- SFP är ett brobyggarparti och jag brukar inte på förhand säga vem vi vill samarbeta med. Men det har skett en förändring under den här valperioden. Sannfinländarna har gått längre mot höger och blivit allt mer främlingsfientliga. Det ska mycket till för att vi ska sitta i samma regering, säger Henriksson.

Kristdemokraternas Peter Östman får samma fråga.

- Jag ser gärna ett borgerligt alternativ men är också realist så jag väljer att lämna det öppet. Regeringsprogrammet och innehållet är det som avgör om vi kommer att sitta med, säger Östman.

I Sverige som har en tydlig blockpolitik har man sedan riksdagsvalet i höstas kämpat med att få ihop en ny regering.

Göran Djupsund ser ändå ingen större risk att Finland skulle hamna i samma dike även om politikerna blev tydligare.

- Man behöver inte ta steget fullt ut men politikerna kunde gott vara tydligare med sina olika preferenser, säger Djupsund.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten