Hoppa till huvudinnehåll

Trump marscherade ut från murförhandlingar - den federala statsapparaten har varit nedstängd i snart tre veckor

USA:s president Donald Trump
USA:s president Donald Trump marscherade ut ur de senaste budgetförhandlingarna USA:s president Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Nattens försök att komma närmare en lösning på budgetkrisen i USA blev korta. President Donald Trump marscherade ut kort efter att mötet med kongressens ledare inletts.

Trump rapporteras ha frågat representanthusets talman, demokraten Nacy Pelosi, om hon är villig att finansiera en gränsmur mot Mexiko om han godkänner finansiering för den stängda statsapparaten.

Då Pelosi svarade nej, gick Trump ut ur rummet. Senare twittrade Trump att mötet varit totalt bortkastad tid.

"Lämnade nyss ett möte med Chuck och Nancy, totalt bortkastad tid. Jag frågade vad som händer inom 30 dagar om jag snabbt öppnar statsapparaten, kommer ni att godkänna gränssäkerhetsfrågan inklusive en mur eller en stålbarriär. Nancy sa NEJ, jag sade hejdå, inget annat fungerar." twittrade Donald Trump efter mötet.

Bjöd på godis

Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer sade att Trump slog näven i bordet och gick ut.

- Vi såg igen hur han fick ett utbrott då han inte fick som han ville, sade Schumer.

Enligt vice president Mike Pence berodde misslyckandet på att Demokraterna är ovilliga att förhandla. Enligt honom agerade presidenten välvilligt.

- Presidenten kom in i rummet och delade ut godis. Jag bevittnade inte att han skulle ha höjt rösten eller slagit näven i bordet, sade Pence.

Delar av den federala staten har varit nedstängd i 19 dagar på grund av budgetgrälet. Nedstängningen drabbar kring 800 000 statsanställda.

Politiskt pris

Trump kräver att kongressen beviljar honom 5,7 miljarder dollar för att bygga en gränsmur mot Mexiko.

För att ge tyngd åt sina krav vägrar han godkänna finansiering för de delar av statsapparaten som nu är nedstängda.

Demokraterna har i sin tur slagit fast att det inte blir några pengar för muren. Båda parterna känner att de inte har råd att backa i frågan.

- Ingendera parten känner att de kan ge efter utan att tvingas betala ett förskräckligt politiskt pris, sade den republikanske senatorn Marco Rubio till tv-kanalen Fox.

- Tyvärr så hamnar två saker i kläm, säkerheten vid våra gränser och män och kvinnor som arbetar för den federala staten, tillade han.

Läs mera:

Donald Trump i sitt TV-tal till amerikanerna: Knark och våld kan stoppas med en mur mot Mexiko

President Donald Trump har hållit ett uppmärksammat TV-tal på bästar tittartid med vädjanden - och hot mot demokraterna. Hur mycket blod ska spillas innan kongressen gör sitt jobb, sade presidenten och varnade för både knark och våldsbrott från invandrarna. Omedelbart efteråt svarade demokraterna att de inte ger sig.