Hoppa till huvudinnehåll

Yle förnyar sin partimätning och ger mer bakgrundsinformation

En hand håller i en mobilskärm framför riksdagshuset.
En hand håller i en mobilskärm framför riksdagshuset. Bild: Panithan Fakseemuang / Yle Yle Nyheter,väljarstöd för partier

Den första partimätningen inför valvåren 2019 publiceras torsdag 10.1.2019. Mätningen har genomgått en visuell förnyelse och ger nu publiken mer bakgrundsinformation än tidigare. En annan nyhet är att det nu finns en simulator som konverterar väljarstödet (mätt i procent) till antal mandat i riksdagen.

Yle har följt partiernas väljarstöd genom regelbundna mätningar sedan 1970-talet. Valvåren till ära har partimätningarna genomgått en visuell förnyelse och ger läsarna mer information än tidigare.

Varje månad anges till exempel andelen kvinnor och män som stöder partierna och andelen anhängare under 35 år vid tidpunkten för mätningen.

“År 2019 är ett betydande valår och partimätningarna har alltid väckt stort intresse bland publiken. Vi berättar mer om förändringarna i mätningarna på svenska.yle.fi och Yles finska nyhetssida, där man även hittar samtliga publiceringsdatum för vårens partimätningar”, berättar Paula Pokkinen, chef för redaktionen för politik och samhälle vid Yle nyheter.

Det sätt på vilket mätningen görs och publiceringstakten för resultaten ändrar inte. Mätningen görs av Taloustutkimus på uppdrag av Yle. Respondenterna får frågan vilket parti de skulle rösta på, om valet skulle hållas samma datum som mätningen görs. Målet är alltså inte att förutspå valresultatet utan berätta om väljarstödet för de olika partierna vid tidpunkten för mätningen.

Den visuella förnyelsen har planerats av Yles Plus-desk.

“Mätningens kärninnehåll, de så kallade biffen, är bekant. Vi har gjort utseendet eller presentationen mer färggrann och förhoppningsvis mer lockande. Vi hoppas att publiken hittar mätningen bättre efter förnyelsen och att det hjälper dem att förstå politiken bättre” säger Heli Suominen som är producent för Plus-desken.

Allt om väljarstödet på adressen svenska.yle.fi/partimatning

Bredvid de staplar som visar väljarstödet för respektive parti kommer i fortsättningen även partiledarens bild att synas. Färgvalen för respektive parti motsvarar partiets egna färger i den mån det är möjligt. För att partierna ska kunna urskiljas från varandra kan färgen i vissa fall avvika aningen från partiets logotyp.

På nätet går det att se gamla partimätningar ända från år 1994. All information om mätningarna finns samlad svenska.yle.fi/partimatning.

Partiernas väljarstöd i procent presenteras utgående från en enkät som görs varje månad. Simulatorn som konverterar väljarstödet till antal mandat i riksdagen är baserad på de senaste sex mätningarna, det vill säga minst 15 000 svar, så att resultatet ska vara så exakt och pålitligt som möjligt.

“Med hjälp av simulatorn vill vi konkretisera vad resultatet från partimätningarna innebär i praktiken. Också här är det bra att komma ihåg att målet inte är att förutspå valresultatet” konstaterar Pokkinen.

Partimätningen görs varje månad och baserar sig på intervjuer med 18-79-åriga finländare.

Bolaget