Hoppa till huvudinnehåll

Hermes tog täten i Mestis tack vare kontinuitet och god stämning: "Vi har visat att vi kan slå vilket lag som helst"

Kontinuiteten har varit a och o när Janne Tuunanens Hermes har förankrat sig i täten av Mestis. Efter en förlustfri decembermånad har laget haft det lite kämpigare under det nya året, men kan man bryta skadespiralen och få bredd i truppen kommer våren att vara lång i Karleby.

Slutsummern ljuder i Karleby ishall.

En för dagen skaplig publiksiffra på 839 personer reser sig för att gå hem, otypiskt nog inte med ett leende på läpparna denna gång eftersom hemmalaget och serieledaren Hermes åkt på en förlust.

He e rokåast va Hermes har spela på heila åre, upplyser journalistlegenden Roy Frilund mig om när jag börjar söka mig mot intervjuzonen.

Publiken fick i och för sig se hela 13 mål, men när gästerna SaPKo från Nyslott gjorde sju av dessa kammade hemmalaget noll.

– Det här var nog en tränares mardröm. Vi har spelat bra matcher på hemmais och inte släppt in många mål men tydligen är det undantaget som bekräftar regeln. Vi har haft svårt med SaPKo, de har lyckats ösa in mål mot oss. Idag hade vi matchen i egna händer, men vi gjorde dyra misstag. Vi lär oss och går snabbt vidare mot nästa match, säger Hermes-lotsen Janne Tuunanen till Yle Sporten.

Snabbfakta: Kokkolan Hermes

  • Grundades 1953 när KPV och GBK slog ihop sin ishockeyverksamhet
  • Har som bäst slutat på tredje plats i Mestis (2001 och 2004)
  • Leder serien (den 11 januari 2019) på 61 poäng efter 30 matcher
  • Samu Markkula är lagets bästa poängplockare på 11+36=47 poäng
  • Bland spelare som burit Hermes spelskjorta genom åren finns bland annat Niklas Bäckström, Timo Pärssinen, Jukka Hentunen och Mika Noronen

Moberg: Vi har spelat en vinnande ishockey

Tuunanen är själv hemma från Nyslott och tog över tränarjobbet efter Ari-Pekka Pajuluoma som flyttade till ligan och Sport.

Under säsongens första halva har Hermes gått som tåget.

– Visst är det alltid en målsättning, men ärligt talat trodde jag inte att vårt flyt skulle bära så långt som det gjort. Efter finska cupen hade vi en problematisk period när vi inte fick vårt spel att fungera men efter det har vi visat att vi kan slå vilket lag som helst. Vi har spelat en vinnande ishockey, säger backen Sebastian Moberg.

Samu Markkula och Sebastian Moberg firar ett mål.
Poängkungen Samu Markkula och Sebastian Moberg hittade varandra. Samu Markkula och Sebastian Moberg firar ett mål. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Mestis,ishockey,Kokkolan Hermes,Sebastian Moberg,Samu Markkula

Den 22-åriga Moberg har ett förflutet i huvudstadsishockeyn och gör sin första säsong i Karleby.

Truppen är ung och består av en geografisk blandning där den egna stommen kryddas med unga, talangfulla spelare från ligalagen Kärpät och Vasa Sport.

Ligatalangerna spelar i Karleby i enlighet med de samarbetsavtal klubben har både söderut och norrut.

Tränaren Janne Tuunanen påpekar att trafiken in och ut ur truppen har hållits vid ett minimum. Det spelare som är i Hermes är tänkta att vara där en längre tid.

– Kontinuiteten är a och o. När spelarna är här är de bundna till vårt sätt att spela hockey. Det är också enklare för spelaren själv då ovissheten är borta. Det är här och kan koncentrera sig på vår grej samtidigt som de går framåt som spelare, betonar han.

Janne Tuunanen är tränare för Hermes.
Janne Tuunanen, tränare i Hermes. Janne Tuunanen är tränare för Hermes. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Mestis,ishockey,Kokkolan Hermes,janne tuunanen

Bryta skadespiralen

Backen Eddie Ahlmark flyttade från fostrarföreningen Sport till Hermes inför den här säsongen.

– Man måste ha bra självförtroende, nog trodde jag att det fanns alla chanser att vinna redan från början. Jag tycker vi är där vi skall vara, säger han och fortsätter.

– Vi kan egentligen bli bättre på allt, det är helheten som vi får jobba på. Försvarsspel har en stor del i det, att vi får ha mera av pucken i matcherna är viktigt, tycker jag själv som back.

Ahlmark hör till undantagen i Hermes i och med att han spelat i så gott som alla matcher under säsongen.

Eddie Ahlmark är back i Hermes.
Eddie Ahlmark, back i Hermes. Eddie Ahlmark är back i Hermes. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Mestis,ishockey,Kokkolan Hermes,eddie ahlmark

I matchen mot SaPKo saknade Hermes flera nyckelspelare och tappade dessutom lirare längs med matchen på grund av nya skador och ett matchstraff.

För tränaren Tuunanen är nyckeln att ha en frisk trupp tillgänglig när våren och slutspelet närmar sig.

– Vi har arbetat bra och stommen i laget är intakt. Vi har en bra stämning i truppen och kan vi bara komma ur den här skadespiralen och få lite bredd på truppen är det nyckeln till att vi kan gå långt i vår.

Annorlunda i Mestis

Eddie Ahlmark, 21, och Sebastian Moberg, 22, är typiska spelare i Tuunanens lagbygge som till medelåldern är seriens yngsta.

Det handlar om unga spelare som vill framåt i karriären och egentligen vill spela någon annanstans än i just Mestis.

Sebastian Moberg spelar ishockey i Hermes.
Moberg har spelar ligahockey i Helsingfors IFK. Sebastian Moberg spelar ishockey i Hermes. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Mestis,ishockey,Kokkolan Hermes,Sebastian Moberg

Det tankesättet ger hela serien en annorlunda karaktär.

– Vi befinner oss i en serie där alla spelare vill uppåt. Det är den stora skillnaden. Spelet är snabbt och inte så kontrollerat och taktiskt fulländat som i ligan men serien kryllar av unga och utvecklingsdugliga spelare och det märks i rinken, belyser Moberg som spelat nästan 40 matcher ligahockey för Helsingfors IFK.

Janne Tuunanen håller med.

Han har själv ett långt förflutet som juniortränare i huvudstadsregionen och förstår spelarnas tankesätt.

– Med tanke på att lagen inte kan stiga måste spelarnas individuella målsättningar vara att komma vidare och uppåt. Även om det handlar om en professionell serie är lönerna inte direkt uppe på en professionell nivå.

– Skall man göra det här med stort hjärta som ung spelare måste målen vara högt uppskruvade. Våra spelare är just över 20 år gamla och en talang i den åldern måste sträva framåt, minst till ligan, säger Tuunanen.

Tuunanen: Man kunde ta modell av Sverige

Tuunanen ser också att serien är en annan nu än för några år sedan, när den klassiska möjligheten till avancemang ännu levde kvar.

Även om Mestis väcker intresse och spelet är bra och underhållande är man ändå i bollsportskulturen i Finland van med att sträva efter att stiga eller i värsta fall bli degraderad, påpekar han.

Janne Tuunanen leder en timeout för Hermes.
Tuunanen tog timeout mot SaPKo. Janne Tuunanen leder en timeout för Hermes. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Mestis,ishockey,Kokkolan Hermes,janne tuunanen

– Nu finns bara degraderingen kvar och det ger inte samma spänning. Man kunde ta modell av Sverige, där finns möjligheten och det har fungerat bra. Det skapar ett helt annorlunda intresse när lagen i Elitserien och Allsvenskan möts i kvalserien, det är hisnande matcher där man krigar på allvar till sista bloddroppen om varje poäng och varje mål och hallarna är väl fyllda.

– Det hoppas jag vi kunde få tillbaka till Finland, avrundar Tuunanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport