Hoppa till huvudinnehåll

I Hangö får bilarna sina golvmattor och dragkrokar - SE Mäkinen växer i frihamnen

Niki Jokinen och Andrew Durose monterar på en vit skåpbil på SE Mäkinen i Hangö.
Niki Jokinen och Andrew Durose installerar de tilläggsfunktioner som kunden beställt. Niki Jokinen och Andrew Durose monterar på en vit skåpbil på SE Mäkinen i Hangö. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,niki jokinen

Logistikföretaget SE Mäkinen i Hangö har mera jobb än tidigare tack vare en ny kund. Företaget har anställt drygt 30 arbetstagare till och behöver flera inom kort. Kunden kom från bolaget som är granne med SE Mäkinen.

Den nya kunden förde med sig 25 000 bilar till om året som ska granskas av SE Mäkinen.

SE Mäkinen handhar omkring 81 000 bilar i frihamnen i Hangö innan de når marknaden. Omkring 45 000 av bilarna kräver slutmontering och teknisk kontroll.

Det var speditionsbolaget Uuttera som förlorade kunden till SE Mäkinen. Men SE Mäkinens kundkrets växte redan innan det här skedde.

SE Mäkinens hall där bilar granskas.
Här sker PDI-granskningen. SE Mäkinen har drygt 250 anställda. Cirka 75 personer jobbar i Hangö. Det finns också en PDI-central i Vanda. I Åbo finns ett hamnkontor där man bland annat arbetar med tulltjänster och där jobbar också kvalitetsteamet. SE Mäkinens hall där bilar granskas. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,se mäkinen

Produktionschef Jan Malmström berättar att SE Mäkinen redan år 2017 fick nya bilmärken att granska.

Ytterligare en kund valde SE Mäkinen 2018 och i oktober kom den nya stora kunden från Uuttera med flera nya bilmärken.

- Importörerna väljer den som de vill ha och vi fick en ny kund. Det var inte bra för Uuttera, men bilarna och jobben hålls kvar i Hangö och det är viktigt.

Bilar utanför en av SE Mäkinens hallar i Hangö.
I juni 2015 började SE Mäkinen operera Aro Vehicle logistics tidigare verksamhet i frihamnen i Hangö i den här bruna byggnaden. Aros personal flyttades över till SE Mäkinen som gammal personal. Bilar utanför en av SE Mäkinens hallar i Hangö. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,se mäkinen den ena av två hallar

Då Uuttera förlorade sin kund så inledde företaget samarbetsförhandlingar och halverade sin personal till ungefär 30 anställda.

En tid efter det meddelade Uuttera och fordonslogistikbolaget Assistor, som också finns i frihamnen, att de fusioneras. Det nya bolaget Assistor-Uuttera inleder sin verksamhet i början av maj i år.

Logistikföretaget SE Mäkinens byggnad i frihamnen i Hangö.
I början av 2018 expanderade SE Mäkinen till den här vita byggnaden på frihamnsområdet. SE Mäkinen arbetar med PDI-granskning och montering av tilläggsutrustning i båda byggnaderna. Logistikföretaget SE Mäkinens byggnad i frihamnen i Hangö. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,se mäkinen

Den nya kunden ledde till att SE Mäkinen anställde drygt 30 personer till i slutet av förra året. Det kommer att behövas flera arbetstagare, säger Jan Malmström.

- Vi har jobbat i drygt två månader med det växande bilflödet och kommer nu att se hur många vi måste anställa till. Det kan vara frågan om fem till sex personer.

Den personal som nu anställts kommer till största delen från Hangö och Raseborgsnejden.

En bil får vinterdäck på SE Mäkinen i Hangö.
Bilarna förs först till hallen där de får den tilläggsutrustning som de ska ha. En bil får vinterdäck på SE Mäkinen i Hangö. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,se mäkinen

Det nya bolaget Assistor-Uuttera innebär inga stora förändringar för SE Mäkinen säger Jan Malmström.

- Det är bra för vår verksamhet med starka konkurrenter. Då måste vi vara ett strå bättre och ständigt utveckla verksamheten.

Niki Jokinen och Andrew Durose monterar på en vit skåpbil på SE Mäkinen i Hangö.
Niki Jokinen och Andrew Durose arbetar med tilläggsutrustning i den här skåpbilen. Niki Jokinen har jobbat sex år på SE Mäkinen. Det är ett omväxlande jobb som han har hört om i hela sitt liv: hans pappa jobbade där i nästan 40 år. Niki Jokinen och Andrew Durose monterar på en vit skåpbil på SE Mäkinen i Hangö. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,niki jokinen

Jan Malmström säger att SE Mäkinen kan växa och gärna gör det. Men just nu ska man koncentrera sig på den nya kunden.

- Nu satsar vi på att allt ska fungera, så att den nya kunden är nöjd med valet.

Från utlandet till Hangö

Det som SE Mäkinen sysslar med är PDI-granskning, eller Pre Delivery Inspection, och att montera tilläggsutrustning.

Bilarna granskas alltså hos logistikföretaget efter att de tillverkats i fabriker utomlands och transporterats till Hangö.

Niki Jokinen och Alexander Laurila från Ekenäs är två av dem som jobbar med att granska bilarna.

Kamera, motorvärmare, dragkrok...

Bilarna får först den tilläggsutrustning som återförsäljarna har beställt.

Niki Jokinen jobbar i den hall där bilarna får tilläggsutrustningen. Det kan vara frågan om dragkrok, en kamera som visar hur det ser ut bakom bilen då du backar, motorvärmare eller vinterdäck.

Bilar tvättas i SE Mäkinens tvätthall.
I PDI-hallen tvättas bilarna först. Bilar tvättas i SE Mäkinens tvätthall. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,se mäkinen tvätthallen

Då det är installerat så körs skåpbilarna till den personal som sätter in fanerskivor på golv och väggar, ibland också i taket. Därefter körs skåpbilarna och personbilarna till PDI-granskningen.

Alexander Laurila sätter fast registerskylten på en bil.
Alexander Laurila fäster registerskylten på bilen. Laurila har jobbat åtta månader på SE Mäkinen i Hangö. Han lärde sig PDI-granskningen på jobbet. Alexander Laurila sätter fast registerskylten på en bil. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,alexander laurila

Där tvättas bilarna innan de körs till den personal som gör resten av granskningen.

Alexander Laurila tar då bland annat bort den plast som satts på bilen för att skydda vissa delar. Han sätter mattor på golven och fäster registerskylten.

All teknik granskas också innan bilarna körs ut till lastningsplanen. Där väntar de gula transportbilarna som kör ut bilarna till återförsäljarna runt om i landet.

En långtradare med bilar på som ska transportera bilar från SE Mäkinen i Hangö till försäljare i landet.
SE Mäkinen har 75 lastbilar för att transportera bilar till återförsäljarna. SE Mäkinen är kanske mest känt bland finländarna som ett transportbolag. På 1960-talet började SE Mäkinen köra bilar till återförsäljare. En långtradare med bilar på som ska transportera bilar från SE Mäkinen i Hangö till försäljare i landet. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,se mäkinen egna bilar på planen