Hoppa till huvudinnehåll

Japans OS-boss utreds för korruption – fick bonus på ett par miljoner euro

Tsunekazu Takeda misstänks för korruption.
Tsunekazu Takeda misstänks för korruption. Tsunekazu Takeda misstänks för korruption. Olympiska sommarspelen i Tokyo 2020,Tsunekazu Takeda

På fredagen meddelade franska myndigheter att den mångårige ordföranden för Japans olympiska kommitté Tsunekazu Takeda är misstänkt för korruption.

Takeda ledde kommittén som ansökte om att få arrangera sommar-OS 2020 i Tokyo. Enligt uppgift fick Takeda en angenäm liten dusör om två miljoner euro innan Tokyo fick OS-värdskapet framför näsan på de övriga kandidaterna Istanbul och Madrid.

I Tokyo säger Takeda själv att inga olagligheter ägt rum och att han inte blivit anklagad för någonting av franska myndigheter.

– Jag ber om ursäkt för de stora bekymmer som Japans folk får ta del av. Japanerna har gett så mycket stöd till Olympiska spelen i Tokyo. För att kunna skingra alla misstankar tänker jag fortsätta samarbeta med utredningarna", säger Takeda enligt nyhetsbyrån Reuters.

Redan år 2016 ansåg IOK-medlemmen Takeda att summan på två miljoner euro är en normal ersättning för gjort arbete.

– Det var en normal konsultersättning, kommenterade Takeda på våren 2016.

Franska myndigheter utreder också Internationella friidrottsförbundet IAAF:s förre ordförande Lamine Diack samt hans närmaste krets som likväl misstänks för korruption.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport