Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Elever klimatstrejkar, finländare dåliga på att äta fibrer och falsk information om misshandlad tysk politiker

Ett fullkornsbröd med frön.
Ett fullkornsbröd med frön. Bild: Mostphotos fibrer,Fiber,bröd,frön

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

I dag strejkar högstadie- och gymnasieelever för klimatet utanför riksdagshuset. Målet med strejken är att få politikerna att börja prioritera arbetet mot klimatförändringen. Det är oklart hur många som kommer att delta, men på strejkens Facebooksida har närmare 300 personer meddelat att de deltar i evenemanget.

En ny studie visar att finländare äter för lite fiberrik mat. Forskning visar att det minskade fiberintaget är en stor hälsorisk – enligt näringsexpert Mikael Fogelholm kan ett för lågt fiberintag leda till ökad förekomst av fetma, diabetes och tarmcancer.

I Helsingforsregionen finns det en brist på hemvårdare. Orsakerna varför närvårdare inte söker sig till hemvården är många. Personer som studerat närvård berättar att ensamheten, det hektiska arbetet och skräckhistorier gör att de hellre jobbar med annat.

Utrikes:

I Tyskland diskuteras våld mot politiker efter att en politiker från det högerpopulistiska partiet AfD blev misshandlad i Bremen i måndags. Utredningarna av fallet visar att mycket som sades till en början om misshandeln inte stämmer överhuvudtaget.

USA:s president, Donald Trump, hade som löfte under sin presidentvalskampanj att en mur vid USA:s södra gräns skulle byggas. Nu hävdar ändå Trump att han aldrig direkt sagt att Mexiko skulle betala. Medier såsom Washington Post har ändå räknat ut att Trump åtminstone 212 gånger under sin kampanj sagt att Mexiko ska betala för muren.

Väder

Det är blåsigt i hela landet och på många håll förekommer det snöbyar i dag. I landets södra och mellersta delar är temperaturen mellan -1 och +3 grader.

I norr är temperaturen mellan +2 och -5 grader. I Norra Österbotten och Kajanaland lokalt ymnigt snöfall.