Hoppa till huvudinnehåll

Flicklejonen chanslösa i VM-semifinalen – blytung start krossade finaldrömmen

Finlands U18-landslag spelar VM i Japan.
U18-laget föll i semifinalen. Finlands U18-landslag spelar VM i Japan. Bild: Suomen Jääkiekkoliitto ishockey,Finland,junioridrott

Det var inget snack om saken. USA var flera klasser bättre i semifinalen i U18-VM. I stället för final får Flicklejonen börja ladda för söndagens bronsmatch där man jagar första medaljen på åtta år.

Finland besegrade i torsdags Sverige i kvartsfinalen med 3–2 efter förlängning och tog sig in bland de fyra bästa lagen i U18-VM för första gången på åtta år.

Motståndet i semifinalen blev tuffast möjliga. USA är den stora dominanten och har vunnit sju av de elva VM-turneringarna som spelas i den här åldersklassen.

I semifinalen var klasskillnaden stor och Finland lyckades inte överraska. USA vann semifinalen med 7–1.

USA som gick direkt till semifinal och fick lite extra vila gjorde tre mål på drygt åtta minuter i första perioden och det avgjorde matchen. Efter den första perioden ledde laget med 4–0.

Julia Liikala gjorde Finlands tröstmål

I den andra perioden höll Finland nollan men i den sista gjorde USA ytterliga tre mål innan Julia Liikala fick in en reduceringspuck med drygt fem minuter kvar att spela.

Förlusten gör att Flicklejonen kommer att spela om bronset på söndagsmorgonen. I den matchen väntar Ryssland som föll i sin semifinal med 3–4 efter förlängning mot Kanada.

Finland har en gång tidigare tagit medalj i damernas U18-VM. 2011 blev det ett brons och nu väntar alltså den första bronsmatchen på åtta år.

Yle sänder bronsmatchen på Arenan klockan 6 på söndagsmorgonen.

Resultat:

USA – Finland 7–1

Kanada – Ryssland 4–3 efter förlängning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport