Hoppa till huvudinnehåll

Känslorna går heta kring guldgruva - riksdagsledamöter vill förnya gruvlagen

Demonstranter vid infarten till Dragon Minings gruva i Valkeakoski
Demonstranter vid gruvan i januari 2019. Demonstranter vid infarten till Dragon Minings gruva i Valkeakoski Bild: Yle/ Mauri Tikkamäki Dragon Mining Limited,gruvdrift,demonstrationer,Valkeakoski,guldgruva,pelastetaan kaapeinkulma

Vid årsskiftet samlades upprörda Valkeakoskibor utanför den planerade guldgruvan i Valkeakoski. Demonstranterna stängde av vägen till gruvan.

Marken hade täckts med ett vitt täcke av snö, men under det ligger ett kalhugget, uppgrävt område med bassänger och grushögar.

Demonstranter vid infarten till Dragon Minings gruva i Valkeakoski
Demonstranter vid infarten till Dragon Minings gruva i Valkeakoski Bild: Yle/ Mauri Tikkamäki Dragon Mining Limited,gruvdrift,demonstrationer,Valkeakoski,guldgruva,pelastetaan kaapeinkulma

Valkeakoskibor har förlorat sitt friluftsområde

Invånare i området har redan länge varit rädda för konsekvenserna av gruvdriften om det internationella bolaget Dragon Mining startar en guldgruva i Kaapelinkulma.

Invånares besvär är fortfarande obehandlade i Vasa och Tavastehus förvaltningsdomstolar. Trots det planerar bolaget att starta verksamheten vilken dag som helst.

Milja Heiskala hör till de fyrtiotal Valkeakoskibor som har sitt hus intill gruvan. I höstas ondgjorde hon sig över att svamp- och blåbärsskogarna försvinner.

- Det är så hemskt att jag inte ens vill gå dit för att se hur där där ser ut, sa hon i oktober.

Både vänster- och högerpolitiker har reagerat

Den politiska högern delar en oro för det som sker i Valkeakoski med den politiska vänstern.

Riksdagsledamoten Pauli Kiuru (Saml) är från Valkeakoski. Han har tillsammans med partikamraten Timo Heinonen lagt in ett skriftligt spörsmål till den ansvariga minister Mika Lintilä, Centern.

Det som fick Pauli Kiurus bägare att rinna över var Iltalehtis artikel under julhelgen om att Dragon Mining hade lugnat ner internationella investerare i Hong Kong med att gruvan är tömd innan besvären till förvaltningsdomstolarna är behandlade.

Lintilä har tre veckor tid på sig att svara. Den tiden har inte gått ut.

Pauli Kiuru vill bland annat veta vad som egentligen hände i Hong Kong, om invånare i Valkeakoski har fått komma till tals under processens gång och om det finns behov att förnya gruvlagen.

- Jag förstår Valkeakoskibornas oro. Då vi ser hur det har gått i Orivesi och Talvivaara ser vi också att oron är befogad.

Vänsterförbundets Silvia Modig sitter i riksdagens miljöutskott precis som samlingspartisten Pauli Kiuru. Också hon har en stor förståelse för Valkeakoskibornas oro.

- Det här bolaget är exceptionellt fräckt. Jag förstår mänskornas oro i Valkeakoski och jag delar den.

Kommuner kan inte stoppa gruvplaner

Kommunerna har mycket lite att säga till om i gruvetableringar på deras område.

Valkeakoski gav redan för snart tio år sedan ett kritiskt utlåtande om Dragon Minings planer att utvinna guld i Kaapelinkulma, men trots det beviljade Säkerhets- och kemikalieverket Tukes bolaget lov till att gräva guld.

Området i Kaapelinkulma är så litet att Dragon Mining inte ens behövde göra en miljökonsekvensbedömning.

Brett stöd i riksdagen för en gruvskatt

Yles förfrågan till partierna visar att sex av nio riksdagspartier stöder tanken på att Finland inför en gruvskatt.

Samlingspartiet och Svenska folkpartiet vill utreda frågan noggrannare. Sannfinländarna är det enda partiet som säger nej till en gruvskatt.

Både Pauli Kiuru och Silvia Modig efterlyser större förändringar än en gruvskatt. Kiuru talat för att gå igenom hela gruvlagen noggrant.

Kiuru talar för att inte bara staten, utan också en kommun med en gruva på sitt område borde få ersättning i form av skatteintäkter. Också Modig understöder en ersättning till kommunerna.

Kiuru talar för att gruvbolagen ska betala garantier. De skulle användas till att täcka utgifterna om det uppstår skador på miljön, såsom till exempel i Talvivaara.

Kiuru fördömer i sig inte gruvindustri i Finland. Enligt honom kan vi inte utgå från att andra stater ska förse oss med mineraler.

- Vi kan inte vara naiva och säga att vi inte ska ha någon gruvdrift i Finland om vi till exempel till ha batterier till bilar. Det är att skjuta över ansvaret på andra länder.

Kiuru talar för att göra ett grundligt arbete med att förnya gruvlagen, Han ser ingen brådska.

- Mineralerna finns nog kvar i berggrunden också om vi väntar lite.

Vänsterförbundets Silvia Modig skulle å sin sida ha velat att den här regeringen skulle ha jobbat för en förändring av gruvlagen i betydligt snabbare takt än vad som är fallet.

Hon anser att gruvlagen från 2011 var ett steg i rätt riktning, men att den borde förnyas ytterligare.

Silvia Modig (Vf)
Silvia Modig (Vf) Silvia Modig (Vf) Bild: Vänsterförbundet silvia modig

Hon accepterar inte grundtanken i gruvlagen att den som hittar mineraler i berggrunden har rätt till dem “i oändliga tider”.

- Finland har blivit en lekplats för internationella gruvbolag. Vi kräver så små ersättningar av dem för att utnyttja våra naturresurser att vi har blivit ett mycket attraktivt land, säger Modig.

Modig ser i dagens läge ingen annan utväg än att en revidering av gruvlagen flyttas fram till nästa regering.

Riksdagsledamoten Pauli Kiuru å sin sida räknar med att en förnyelse av gruvlagen skrivs in i nästa regeringsprogram oberoende av vem som sitter i regeringen.