Hoppa till huvudinnehåll

Norrena & Frantz: Syskon kan vara främlingar, fiender eller bästa vänner

Kvinnor bläddrar i fotoalbum
Kvinnor bläddrar i fotoalbum Bild: Mostphotos / © Robert Kneschke kvinnor,Bok,solnedgång,skratt,Skog,sommar,fotoalbum

Den längsta relationen du har är den du har med dina syskon. Eller? Relationspodden frågade och ni berättade om alla möjliga varianter på syskonrelationer i vuxen ålder.

Då man är barn och delar hem, familj, toa och leksaker är det bäddat för tjohejsan både på gott och ont. Syrran eller brorsan är den som du ohämmat testar gränser med. Ni skrattar så ni kiknar och däremellan slåss ni så stickorna yr.

I något skede kanske ni köper ut vappen-öl till varandra eller turas om att vara chaufför hem från krogen. Men hur är det då ni flyttar hemifrån och inte längre delar det vardagliga livet, vad finns kvar av relationen då?

Relationspodden efterlyste erfarenheter om hur syskonskapet ser ut idag. Här är några av era berättelser.

Syskonen är mina bästa vänner

Jag har två äldre syskon och vi har alltid varit sammansvetsade. Vi delar glädje och sorg. Livets alla delar går vi genom tillsammans.Vi berättar allt åt varandra och ses flera gånger i veckan.

"Svarar inte brorsan i telefon så sätter man sig i bilen och åker dit, ifall det skulle ha hänt honom något. Varje gång blir han lika irriterad när man väcker honom."

Är så enormt tacksam över att vi har en bra syskonrelation, vet inte vad jag skulle göra utan dem. Visst har vi bråkat och låtsats vara osams, men det gick bara några dagar så kunde vi inte låta bli att prata med varandra igen.

- C 27 år

Föräldrarnas skilsmässa förde oss närmare varandra

Min syster är min bästa vän! Sedan våra föräldrar skilde sig då vi var unga vuxna, har vi haft tröst av varandra. Nuförtiden reser vi ihop tillsammans med våra familjer.

Vi har många gånger skämtat om att folk säkert tror att vi är ett par. Vi sköter varandras barn som om de var våra egna. Vi festar ihop, vi firar högtider ihop. Vi skrattar ihop och vi gråter ihop.

- Trebarnsmamman 40

Två kvinnor sitter vända mot varandra och pratar och gestkulerar
"Min syster är min bästa vän!" - Trebarnsmamman 40 Två kvinnor sitter vända mot varandra och pratar och gestkulerar Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press syskon,syskonskap,relationer

Extramamma åt brorsans dotter

Jag och min fem år äldre bror är goda kompisar. Själv har jag inga barn (är 43 år) men min bror har en 18 årig dotter som jag är som en extra mamma / vuxen kompis åt.

Min bror vet också att jag hjälper henne när det behövs. Klart att min bror har störande minussidor, i synnerhet när det kommer till hans relationer, men som syster älskar jag min bror i alla fall.

- Jojo 43

Mamma åt min lillasyster

Jag har två yngre systrar, den ena är 26 år och den andra är 22 år gammal. Under min uppväxt lekte jag förstås mycket med den knappa två år yngre systern men numera står jag ändå närmare min yngsta syster.

Nu då jag och mellersta systern har vuxit upp och fått ganska olika personligheter har vi inte jättemycket gemensamt, förutom att vi jobbar med samma yrke.

Med min yngsta syster får jag tyvärr ibland en lite mamma-roll. Jag hjälper henne med mycket som jag egentligen tycker att skulle höra till våra föräldrars uppgift.

Detta kan t.ex. vara ekonomisk hjälp, flytthjälp, råd med alla möjliga frågor. Jag hjälper henne gärna, men det gör att vår relation ibland känns lite ojämlik.

- Äldsta systern, 28

Trött på att vara den duktiga storasystern

Jag har en minst sagt knepig relation till min lillasyster. Redan som barn protesterade hon mot förväntningarna att ”leva upp” till storasysters sätt att vara på. Hon utvecklade ett agg mot min personlighet, mina intressen och mina val.

"Som den duktiga storasystern blev det min uppgift att visa förståelse för utbrotten, temperamentet och allt skit jag fick utstå."

Idag är vi 25 och 28 år gamla och det skulle aldrig falla oss in att umgås sådär bara. På jul och familjesammankomster ses vi, men nästan aldrig annars. Vi har inga gemensamma vänner eller andra orsaker till att umgås med varann.

- Duktiga storasystern

En kvinna som satt fingrarna i öronen.
"jag är trött på allt skit jag fick utstå." - Duktiga storasystern En kvinna som satt fingrarna i öronen. Bild: Mostphotos öronen,kvinnor,buller,gräl,hörselskador av högljudd musik

Mina syskon är som främlingar för mig

Det finns ingen relation till mina syskon. Vi har stor åldersskillnad och har absolut ingenting gemensamt. Vi har ingen kontakt som vuxna och vi träffas kanske en gång vartannat år.

De skulle inte ställa upp för mig och jag har slutat ställa upp för dem. Jag känner inte mina syskon, de är som främlingar för mig.

- Man, 40

Jag är lillasystern som var och förblev utanför

Jag har två äldre bröder som åldersmässigt är rätt nära varandra, medan jag är flera år yngre. Jag har således alltid haft rollen som det irriterande småsyskonet som ville vara med men sällan fick.

Att växa upp i deras skugga, se hur de hade roligt tillsammans och jämt hade nåt på gång, medan jag bara togs med på nåder nån gång för att mamma tvingade dem påverkade mig då, och förstås också långt senare.

Ännu i dag då vi alla tre är i 50-60 års åldern, har vi knappt nån spontan kontakt alls trots att vi bor rätt nära varandra. Jag kan känna mig ledsen eller bitter över hur det varit. Jag har så många gånger längtat efter ett syskon som också kunde ha varit min vän.

- LMN 49

Två röda rosor och ett levande ljus mot en svart bakgrund.
"Jag kände inget då min syster dog." - Kvinna 72 Två röda rosor och ett levande ljus mot en svart bakgrund. Bild: mostphotos \ lev dolgachov levande ljus,rosor,sorg,begravning,döden

Kände inget då min syster dog

Min syster var fem år äldre än jag. Hon dog i höstas och tyvärr måste jag säga att det liksom kändes ingenting. Hon var uppenbarligen autist, men det var ingenting man förstod sig på på den tiden.

Vi delade rum de första nio åren av mitt liv, och inte ens då hade jag nån kontakt med henne. Hon isolerade sig för det mesta men fick ibland våldsamma utbrott.

Jag var så rädd för henne att jag inte ens vågade stänga ögonen när jag lade mig på kvällen. Jag sov med ögonen öppna hela natten, i många år.

Hon flyttade hemifrån när jag var tretton och jag har knappt sett henne efter det. I praktiken har jag aldrig haft nån syster, inte ens någon familj att tala om under uppväxttiden. Men jag är både glad och stolt över att ändå ha kunnat leva ett normalt liv med en fin relation till min dotter.

- Kvinna 72

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP