Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Seppälä och Hiidensalo suktar efter smidigt skytte och världscuppoäng – sprintstjärnorna Nilsson och Pellegrino utmanas i Dresden

Att bli kvitt med problemen i skyttet är a och o för Kaisa Mäkäräinen i lördagens jaktstart i Oberhof. Sprinttävlingarna i Dresden går utan finländare och slitna Tour de Ski-deltagare.

Kl. 13.35 Skidskytte, damer jaktstart (Referat: Magnus Eklöv

Finland: Kaisa Mäkäräinen

Referentens kommentar: Kräftgången fortsätter för Kaisa Mäkäräinen som i sprinttävlingen blev utan världscuppoäng. I jaktstarten hamnar hon och kämpa sig närmare topplaceringar från 44:e plats, en minut och 48 sekunder efter sprintsegraren Lisa Vittozzi.

Att nå de 20 främsta är helt möjligt för Mäkäräinen, att nå en topp-10 placering kräver en topprestation av henne. Med tanke på självförtroendet skulle det viktigaste för Mäkäräinen nu vara att få en bra tävling skyttemässigt, placeringen spelar inte så stor roll.

Kampen om segern kommer att vara intressant. Vittozzi, Öberg, Kuzmina, Röiseland och Kryuko utmanar varandra på vallen. Den av dem som klarar av prickfritt skytte kommer att vara svårslagen.

Kl. 14.15 Skidåkning, sprint (Referat: Mikael Oivo)

Finland: Ingen

Referentens kommentar: Inga finländare och nästan inga åkare som klev upp för Alpe Cermis i söndags (det enda undantaget är slovenskan Alenka Cebasek) tävlar under sprintveckoslutet i Dresden.

De tre senaste världscupsprinternas drottning Stina Nilsson kan få sällskap av flera svenskor på prispallen, men framför allt Maiken Caspersen Falla och Sophie Caldwell ämnar sätta käppar i hjulen för de blågula damerna.

I Tour de Ski-vinnaren Johannes Hösflot Kläbos frånvaro har Federico Pellegrino alla tiders chans att upprepa segern från i fjol i Dresden – och samtidigt gå om Kläbo i sprintcupen. Pellegrino tävlar ändå mot några norrmän, fransmän och ryssar som på en bra dag har möjlighet att snuva italienaren på konfekten.

Kl. 15.55 Skidskytte, herrar jaktstart (Referat: Magnus Eklöv)

Finland: Tero Seppälä, Olli Hiidensalo

Referentens kommentar: På herrsidan tog Alexander Loginov hem sprintsegern framför näsan på Johannes Bö. Loginov som varit i god skidform kan också vara svårslagen i jaktstarten. Johannes Bö som tagit sex segrar den här säsongen har inte råd med bommar om han vill utmana Loginov.

Sju snabba skidåkare startar inom 47 sekunder i jaktstarten, bland dem Martin Fourcade. En bom på vallen kan betyda att pallplaceringen rymmer.

OS-tvåan i jaktstart Sebastian Samuelsson har ett ypperligt läge att knipa karriärens första seger om han lyckas i skyttet. Samuelsson startar som trea, 37 sekunder efter Loginov. Den som lyckas hålla huvudet kallt på vallen ligger bra till i segerkampen.

För Tero Seppälä finns chans att knipa ytterligare världscuppoäng. Seppälä startar som 36:e man, två minuter och 26 sekunder efter Loginov. Seppälä har en halv minut till en placering bland de tjugo främsta.

Olli Hiidensalo som startar som näst sista åkare i tävlingen måste få till ett perfekt lopp om han skall kämpa om världscuppoäng i jaktstarten.

Läs också