Hoppa till huvudinnehåll

Spionagemisstänkt Huawei-anställd fick sparken

Huaweis logotyp mot orange bakgrund.
Huaweis logotyp mot orange bakgrund. Bild: EPA-EFE/WU HONG Huawei

I går fredag grep polska myndigheter en kines och en polack, misstänkta för spionage. Männen kan båda dömas till tio år i fängelse, och frågan om spionage är del av en större strid mellan Kina och flera västländer kring anskaffningar av 5G-infrastruktur.

På lördag meddelade telekomjätten Huawei att de har avskedat deras anställda som är misstänkt för spionage.

Huawei säger att de alltid följer lokal lagstiftning, att den anställdes handlingar inte haft med bolaget att göra och att han skadat bolagets anseende.

Det var i går fredag som polska myndigheter grep den kinesiske medborgaren och en polack, båda misstänkta för spionage mot Polen.

Straffet för spionage kan bli tio år i fängelse. Ytterligare åtal är också att vänta, enligt myndigheterna, och männen kan sitta häktade i upp till tre månader.

Kinesen hade en chefsposition vid Huawei i Polen. Åren 2006-2011 jobbade han för det kinesiska generalkonsulatet i Gdansk, tills han 2011 började jobba på Huawei.

Polacken är en före detta anställd vid den polska säkerhetstjänsten. Han hade flera höga befattningar där inom cybersäkerhet, tills han avskedades år 2011 i samband med en korruptionshärva. Nu vid tiden för gripandet jobbade han för den största telekomoperatören i Polen, Orange.

Spionage het fråga kring 5G

Gripandet av de två männen i Polen sker mitt i ett häftigt ordkrig mellan Kina och flera västländer om 5G-infrastruktur och spionage.

Med USA i spetsen misstänker flera västländer Kina för att spionera eller planera att spionera med hjälp av telekomutrustning från Huawei.

Trots brist på bevis i offentligheten och upprepade nekanden för Huaweis håll, har flera västländer portat Huawei från deras marknader.

Efter gripandena i Polen sade Polens inrikesminister Joachim Brudzinski att medlemsländerna i EU och Nato borde komma överens om en gemensam politik, huruvida man borde släppa in Huawei i sina länder eller inte.

Källor: AP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes