Hoppa till huvudinnehåll

Stallchefens krav på Bottas för att förlänga kontraktet: ”Måste vara på samma nivå som Hamilton”

Valtteri Bottas i samspråk med Toto Wolff
Toto Wolff ställer höga krav på Valtteri Bottas. Valtteri Bottas i samspråk med Toto Wolff Bild: xpbimages.com Formel 1,Toto Wolff,Valtteri Bottas

Blir säsongen 2019 likadan som 2018 så är det färdigkört för Valtteri Bottas i Mercedes. Stallchefen Toto Wolffs krav är glasklart. Levererar han inte så finns det andra förare som är redo att ta över.

Säsongen 2018 blev riktigt tung för Valtteri Bottas och det är en säsong som han snabbt vill glömma. Mercedesföraren vann inte en enda tävling och slutade bara på femte plats i VM-serien. Besvikelsen var så pass stor att Bottas pratade om sitt sämsta år i formel 1.

Nästa säsong måste han börja vinna igen om han ska ha någon framtid i Mercedes. Stallchefen Toto Wolff har höjt kravnivån, Esteban Ocon knackar på dörren och är redo att hoppa in 2020 och i framtiden är även George Russell en tänkbar förare för stallet.

– Valtteri vet exakt vad han måste uppnå 2019. Han måste skaka av sig oturen och vara på samma nivå som Lewis Hamilton. Det är förutsättningarna för att vi ska förlänga kontraktet till 2020, säger Wolff i en intervju för Motorsport-Total.

Lewis Hamilton tröstar Valtteri Bottas.
Bottas var långt efter stallkamraten Hamilton förra säsongen. Lewis Hamilton tröstar Valtteri Bottas. Bild: Yegor Aleyev/TASS/All Over Press Lewis Hamilton,Valtteri Bottas

Säsongsstarten är viktig

Wolff som tidigare var Bottas manager tror starkt på att finländaren klarar av att uppfylla kraven. Det gäller bara att vara på tårna direkt då säsongen kör igång i Melbourne.

– Han måste få en bra start på säsongen så att ha kan konkurrera med Lewis och de andra toppförarna. Han kan vinna, det visade han flera gånger 2018 men då var det mycket otur och andra situationer som gjorde det omöjligt för honom, säger Wolff.

Bottas kör för det bästa stallet med den snabbaste bilen. Att han har en femfaldig världsmästare som stallkamrat är inte alltid lätt men Wolff är säker på att Bottas har vad som krävs för att själv vinna VM-titeln.

– Han har kapaciteten men han ställs också mot Lewis Hamilton som är på toppen av sin karriär. Han har aldrig varit bättre under de senaste fem åren och det är väldigt svårt att besegra en femfaldig världsmästare, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport