Hoppa till huvudinnehåll

Tim Sparv öppnar upp om det kritiserade lägret i Qatar – osäker på om han kunde ha nobbat landslaget som Riski: ”Inte blinda för det faktum att vi varit i ett kontroversiellt land”

Tim Sparv.
Tim Sparv. Tim Sparv. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Jag hyllar Riku Riski för hans mod, skriver fotbollslandslagets kapten Tim Sparv i sociala medier angående det kritiserade träningslägret i Qatar. Sparv poängterar att spelarna var i Qatar för att göra sitt jobb samtidigt som man inte stöder landets handlingar.

Bollförbundets beslut att åka på träningsläger till Qatar har under en längre tid väckt skarp kritik. I början av veckan tog det fart igen efter att Riku Riski blivit en global nyhet då han stod upp för sina värderingar och tackade nej av etiska skäl.

Förbundet svarade då med att varje spelare fattar sina egna beslut och nu har lagkaptenen Tim Sparv i ett inlägg på sociala medier gett sin syn på den senaste veckans händelser.

– Jag hyllar Riku Riski för hans mod. Med sitt beslut tvingade han alla att ifrågasätta oss själva och våra motiv att vistas i ett land som Qatar. Om jag ska vara ärlig så vet jag inte om jag skulle kunna göra samma sak själv.

– Jag är av samma åsikt som Riku men jag hoppas att folk förstår att spela för Finland betyder väldigt mycket för oss spelare. För mig har det varit höjdpunkten på min karriär. Jag kan inte beskriva hur stolt jag är att vara lagkapten och det skulle vara väldigt svårt att tacka nej till landslaget. Jag tror att många andra känner samma sak, skriver Sparv.

Riku Riski.
Riku Riski tackade nej till landslaget. Riku Riski. Bild: Matti Raivio/All Over Press Riku Riski

Försöker alltid lyfta upp viktiga frågor

Sparv poängterar att spelarna är medvetna om hur Qatar ser på mänskliga rättigheter och yttrandefrihet samt att man inte stöder landets handlingar.

– Jag vill att alla ska förstå att vi inte är blinda för det faktum att vi har varit i ett kontroversiellt land. Professionella fotbollsspelare har möjlighet att påverka och jag försöker alltid lyfta upp frågor som är viktiga för mig, som att bekämpa rasism och diskriminering och jobba för ett jämlikt samhälle, skriver han.

Sparv skriver också om hur viktigt lägret har varit inför det kommande EM-kvalet och att många nya spelare fått chansen i landslaget. På den punkten var lägret också lyckat. Spelarna var i Qatar för att göra sitt jobb och det gjorde man också skriver han.

Tim Sparv i landslaget.
Tim Sparv i landslaget. Bild: imago/Scanpix/ All Over Press Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Ett annat land nästa år?

Till nästa år tror han att Bollförbundet kommer att tänka efter en extra gång då man väljer basen för följande januariturné.

– Vår resa till Qatar är nu över och jag vet inte vad som kommer att hända i januari nästa år. Jag är säker på att Bollförbundet kommer att analysera alla alternativ innan man fattar beslut om var nästa års läger ska hållas.

– Jag förstår att det finns större och viktigare saker än att vinna fotbollsmatcher. Men innerst inne är jag bara en person som försöker göra sitt jobb så bra som möjligt, avslutar Sparv.

Läs mera:

HS: Riku Riski stod över landslagslägret i Qatar av etiska skäl – "De förstod min ståndpunkt men var av annan åsikt"

Finlands herrlandslag i fotboll ställs i dag mot Sverige för en träningsmatch i Qatar. Flera toppspelare tvingades stå över samlingen och Riku Riski avslöjar nu för Helsingin Sanomat att han gjort så av etiska skäl.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport