Hoppa till huvudinnehåll

Uleåborg får ekonomiskt stöd av staten för krisarbete - Inrikesminister Mykkänen: "Summan ska vara tillräckligt stor så man får något till stånd"

Henkilökuva
Henkilökuva Bild: Mikko Koski/Yle Kai Mykkänen,Förenade kungarikets inrikesminister,minister,inrikesministeriet

Regeringen lovar ekonomiskt stöd till Uleåborg för krisarbetet med de misstänkta sexualbrotten. På fredag uppdagades nya fall av sexualbrott mot barn i Uleåborg.

Statsminister Juha Sipilä (C), inrikesminister Kai Mykkänen (Saml.) och social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Blå) besökte på lördagskvällen Uleåborgs stadsstyrelse.

Enligt Sipilä diskuterade de hur staten kan stöda Uleåborg i den här krisen. Det behövs bland annat krishjälp på gräsrotsnivå.

Enligt inrikesminister Mykkänen är regeringen färdig att stöda Uleåborg ekonomiskt, både för krisarbetet och för förebyggande arbete.

Ett exempel han lyfter fram som förebyggande arbete är nätpoliser.

Det är tillsvidare oklart hur mycket stöd staten ger till Uleåborg, men enligt Mykkänen är det viktigt att man nu ger tillräckligt mycket stöd.

– Summan ska ändå vara tillräckligt stor så man får något till stånd, kommenterade Mykkänen till Helsingin sanomat på lördagskvällen.

Regeringen samlas inte för krismöte

Enligt statsminister Sipilä har man i Uleåborg förberett sig väl för den kommande veckan och samarbetet mellan de olika myndigheterna fungerar bra.

Simon Elo
Simon Elo. Simon Elo Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle Simon Elo

Sipilä sade också tidigare i dag att regeringen inte kommer att hålla ett extra krismöte i och med händelserna i Uleåborg.

Blå framtid kräver ändå att regeringen samlas för krismöte, skriver partiordförande Simon Elo i ett pressmeddelande på lördag kväll.

Uppdaterad kl. 22.40

Läs mera:

Inrikesminister Mykkänen vill att beviljade medborgarskap ska kunna fråntas: "Man kan inte komma till Finland för att söka skydd och sedan skapa otrygghet själv"

Inrikesminister Kai Mykkänen föreslår att beviljat medborgarskap ska kunna fråntas personer som gör sig skyldiga till grova brott. Uttalandet är en reaktion på misstankarna om sexuellt utnyttjande av minderåriga i Uleåborg.