Hoppa till huvudinnehåll

Vöråvännernas VM-resa blir verklighet – väntat besked för Hanna Ray, positiv överraskning för Linnea Halonen

För juniorlandslagsåkaren Hanna Ray var biljetten till junior-VM väntad, men för Linnea Halonen fanns mästerskapet inte i hennes ursprungliga säsongsplaner. Bägge kommer ändå att finnas med på startstrecket när damernas 15 kilometer med klassisk teknik och masstart står på programmet i Lahtis den 24 januari.

Tidigt en dimmig tisdagsmorgon åker skidåkare kors och tvärs och fram och tillbaka längs de välpreparerade spåren vid skidcentret i Vörå.

Det är gymnasisterna som intagit arenan under tränarna Roland Villförs och Matias Strandvalls ledning.

Föreningsnamnen på träningskläderna skvallrar om en brokig palett av geografisk representation bland de tränande ungdomarna i åldern 16-19 år.

Linnea Halonen och Hanna Ray tränar tillsammans inför JVM.
Linnea Halonen (IF Femman) och Hanna Ray (IK Falken). Linnea Halonen och Hanna Ray tränar tillsammans inför JVM. Bild: Yle/Antti Koivukangas Juniorvärldsmästerskapen i nordisk skidsport,Vörå skidcentrum,skidåkare,hanna ray

Längs målrakan kommer en duo åkande, den ena i Femman-dress och den andra bärande IK Falkens färger.

Linnea Halonen från Närpes och Hanna Ray från IK Falken går tredje året vid idrottsgymnasiet, bor i samma korridor på internatet och laddar just nu för junior-VM i Lahtis i slutet av januari.

Väntat för Ray, överraskning för Halonen

För Pedersörebon Ray var VM-biljetten väntad.

– När jag hört till juniorlandslaget har man utgått från att de flesta är med vid junior-VM. Det har funnits i baktankarna att det blir av, men att det blir svårt att ta sig dit, förklarar Ray.

Även om juniorlandslagsåkare har ett antal fler lägerdygn till godo på konkurrenterna och har tillgång till aningen mer personresurser i sin vardag är utmaningen ändå stor.

Lägg då till pressen att man förväntas leverera just för att man hör till landslagsringen.

– Lite grann så är det nog. De flesta tror att om du är med i juniorlandslaget så är man automatiskt bra, det är liksom en självklarhet. Men så är det inte alltid, det finns upp- och nedgångar också i landslaget, så väldigt annorlunda är det inte, intygar Ray.

Hanna Ray packar skidor i Vörå.
Hanna Ray, IK Falken. Hanna Ray packar skidor i Vörå. Bild: Yle/Antti Koivukangas Vörå skidcentrum,skidåkare,Juniorvärldsmästerskapen i nordisk skidsport,hanna ray

Linnea Halonen berättar i sin tur att junior-VM inte fanns på hennes lista när hon drog upp riktlinjerna för säsongsplaneringen.

– Jag tänkte att det är ett orealistiskt mål, men när säsongen väl kom igång och allt började gå bra insåg jag att jag är med i kampen om platserna. Det började bli mer och mer realism och jag lade en ny målsättning att faktiskt komma med.

– Men att jag kom med är nog en överraskning, säger Halonen som är hemma från Närpes.

Att VM-biljetten sist och slutligen blev verklighet är nära sammankopplat med granskningstävlingarna, av vilka den sista gick i Pyhäjärvi.

Ray var då snabbast på 5 kilometer i fristil och tvåa på 10 kilometer klassiskt.

Halonen åkte i mål som nia och fyra i samma tävlingar.

FSS-duons åkning var precis vad landslagsledningen ville se och nu kommer de att få tävla i VM på hemmaplan, och dessutom i samma lopp: 15 kilometer masstart med klassisk teknik.

Ray var nära toppen i bägge loppen i Pyhäjärvi, men bedyrar att formtoppen ingalunda kom för tidigt.

– Formkurvan stämmer ganska bra faktiskt, jag fick visserligen till en topp i Pyhäjärvi men jag tyckte ändå inte att jag tog ut mig till det maximala och har inte varit jättetrött efteråt. Återhämtningen har gått bra, så jag tror nog det går att pricka in en topp till vid junior-VM, siar Ray.

– Jag lyckades göra både jämna, stabila och bra lopp och visade att jag kunde skida och tampas om platser i täten. Det lade grunden, menar Halonen om sin Pyhäjärvihelg.

Villför: Bägge har ännu har ett år kvar i juniorklassen

Under det träningspass som Ray och Halonen genomför i Vörå när Yle Sporten hälsar på håller Roland Villför ett vakande öga över sina adepter.

Via gymnasiet är han ansvarig för Halonens och Rays träning i samband med skolans gemensamma pass och han är dessutom Linnea Halonens personliga tränare.

Halonen och Ray kommer ännu att kunna delta i VM för 20-åringar våren 2020, så det är ingen omöjlighet att det blir två resor för duon.

Att Vörå än en gång har en eller flera skidåkare med i en JVM-trupp hör i princip till. Sen början av 1990-talet har långt över ett dussin Vörågymnasister avbrutit skolgången i en dryg vecka i januari för att åka mot världseliten.

– Det är klart att vi har resurser här och tränare som kan vara på plats och koordinera den dagliga balansen mellan skola och träning. När du gör 150-200 träningar tillsammans och ännu räknar in FSS-läger har du folk i din omgivning som kan påverka, och då man dessutom får jobba tillsammans finns det möjlighet att skapa den kvalitativa verksamheten som ger dig chansen att hänga med den finska eliten, berättar Villför.

I Hanna Ray ser Villför mycket potential som kommit helt naturligt. Redan som 17-åring utan väldigt mycket grenspecifik träning lyckades hon knipa FM-guld.

– Nu har hon jobbat på och dessutom varit med i juniorlandslaget och fått sin första hela säsong där hon satsat på allvar och gjort ett bra arbete. Vi skall följa utvecklingen, den är intressant. Jag hoppas att hon får vara frisk och jobba på bra och fortsätter utveckla träningen. Då kan det bli precis vad som helst, siar Villför.

Sin egen adept, Linnea Halonen, beskriver Villför som en väldigt målmedveten idrottare som är duktig på att utveckla och analysera sig själv och sina insatser.

Halonen har inga superstyrkor men inte heller några supersvagheter, för att låna Villförs ord.

– Hon har en viktig egenskap, hon är ganska snabb i grund och botten och kan skapa riktigt bra fart. Det var synd att hon hade sitt bästa lopp i sprintkvalet i semifinalen, skulle hon ha fått till det loppet i finalen kunde hon ha fått åka sprint vid VM. Där tror jag hon är giftig för tillfället, men 15 kilometer är ingen dålig distans för henne heller, säger Villför.

Att VM inte fanns med i planerna för Halonen när säsongen körde igång är något som Villför är medveten om.

Han hade inte heller vågat tro på att det skulle bära ända fram.

– Jag trodde faktiskt helt ärligt att Linnea skulle vara nära, men var inte så säker på att det skulle räcka till. Hon bevisade, precis som hon sagt i tidigare intervjuer, att hon har ett väldigt starkt pannben och kan fokusera och ta ut det hon behöver få, analyserar Villför.

"En viktig checkpoint så man vet hur man ligger till"

Både Linnea Halonen och Hanna Ray är uttagna till 15 kilometer med klassisk skidteknik och är också reserver i varsin annan tävling.

Lägg till det möjligheten att vika sig en plats i stafettlaget så kan den sista veckan i januari komma att bjuda på allt mellan ett och tre lopp totalt i bekanta VM-terränger.

Bekanta VM-terränger via tv då, eftersom varken Halonen eller Ray åkt vid Salpausselkäåsen tidigare.

– Det är speciellt roligt att det är på hemmaplan, det är inte ofta man får chansen att åka vid ett hemma-VM. Jag åker dit och skall försöka få med mig en stor erfarenhet och ha roligt och lyckas göra ett så bra lopp som möjligt. Så att jag själv kan vara nöjd med min prestation när jag kommer i mål, säger Halonen om VM-tävlingarna.

Linnea Halonen intervjuas vid Campus Norrvalla.
Linnea Halonen är Närpesbo. Linnea Halonen intervjuas vid Campus Norrvalla. Bild: Yle Juniorvärldsmästerskapen i nordisk skidsport,Vörå skidcentrum,skidåkare,linnea halonen

Hanna Ray har hört till juniorlandslagsringen och i och med det under hösten fått mäta sig en del med internationellt tempo, bland annat på ett träningsläger i Norge.

Ändå känns det ovisst inför Lahtisstarten.

– När det är masstart tror jag att mitt läge är bra, det går att hänga på någon också. Däremot vet man faktiskt inte var man står i konkurrensen med de andra, när man inte tävlat internationellt. Ett hum har man genom att jämföra med andra lopp och i Norge var eliten med. Det blir intressant att se hur man ligger till, säger Ray.

Att redan som ett år yngre än de äldsta juniorerna få chansen att smaka på hetluften ser både hon och Linnea Halonen som en värdefull möjlighet.

– Det är viktigt att man ungefär känner till hur man skall förhålla sig till andra tävlingar och var man själv står. Det är en checkpoint för en själv, så man vet var man ligger just nu, säger Ray.

Tränaren Roland Villför känner skapligt till hur landet ligger.

Han påpekar att till exempel en viss svenska vid namn Frida Karlsson, 19 år, var förkrossande överlägsen vid skandinaviska cupen i Vuokatti.
– Det är internationell damfart som räcker till platser bland topp sex i världscupen.

– De där topplaceringarna skall vi inte riktigt drömma om den här gången. Går flickorna in och gör det stabilt och lyckas i sin egen prestation och kan ta ut det maximala så ser vi vart det räcker just nu. Det gäller att komma ihåg att bägge ännu har ett år kvar i juniorklassen, så det finns ett VM nästa år också, avrundar Villför.

Skip Instagram post

Läs också

Nyligen publicerat - Sport