Hoppa till huvudinnehåll

10 frågor om Topelius - visste du det här om hela Finlands sagofarbror?

Zacharias Topelius vid sitt skrivbord i slutet av 1800-talet
Zacharias Topelius vid sitt skrivbord i slutet av 1800-talet Bild: Svenska litteratursällskapet i Finland Zacharias Topelius

Zacharias Topelius var en av sin tids främsta författare, hela Finlands älskade sagofarbror och en av nationen Finlands arkitekter. Hur bra koll har du på Topelius? Testa din kunskap med det här quizet.

1. När föddes Topelius?

2. Vad var hans födelsenamn?

3. Vad hette Topelius barndomshem i Nykarleby?

4. Av vem fick Topelius privatundervisning inför studentexamen?

5. Vad hette Topelius första publicerade dikt?

6. Vad heter Topelius lärobok som användes i skolor i nästan hundra år?

7. Vilken av dessa julsånger är INTE skriven av Topelius

8. Vilken av Topelius dikter börjar med följande ord “Jag gungar i högsta grenen af Harjulas högsta ås; vidt skina de blåa vatten, så långt de af ögat nås.”?

9. Topelius var författare, tidningsman, historiker och poet. Vilken förening grundade Topelius?

10. Var dog Topelius?

Läs mera:

Pedagoger och föräldrar har mycket att hämta hos Topelius

Zacharias Topelius lanserade livskraftigt lärande 130 år före EU:s livslånga lärande. Hans vision är högaktuell idag: en pedagogik som inte ser ner på barnen, som ger plats för lek och som ger barnen verktyg i stället för färdiga lösningar.

Läs mera:

Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

EDIT: 14.1.2019 Fråga fem ändrad från "Vad hette Topelius första dikt?" till "Vad hette Topelius första publicerade dikt?"

Vetamix

 • Fyra tips inför de digitala studentproven i matematik!

  Censorn tipsar inför de elektroniska proven.

  Ska du skriva det nya digitala studentprovet i matematik? På en punkt kan du i alla fall andas ut: själva innehållet i provet ska inte vara väldigt annorlunda jämfört med tidigare. Men vad lönar sig att ha koll på gällande de nya bitarna? Här är censorns tips!

 • Skidteknik för dig som vill bli bättre i spåret

  Med rätt skidteknik kan du åka skidor som ett proffs.

  Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

 • Kalevala lade grunden till finländsk kultur

  Kalevala är Finlands nationalepos.

  Berättelser om hur världen blev till, om hjältar, skurkar och onda makter, om mytiska föremål och magiska skeenden - det är Kalevala. På Kalevaladagen firar vi den finska kulturens dag.

Nyligen publicerat - Vetamix