Hoppa till huvudinnehåll

Bedrövligt skytte i stafetten – Finland plockades av banan innan Mäkäräinens etapp

Kaisa Mäkäräinen står och ser besviken ut
Kaisa Mäkäräinen fick aldrig tävla i stafetten. Kaisa Mäkäräinen står och ser besviken ut Bild: imago/Camera 4/ All Over Press skidskytte,Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen fick aldrig chansen att tävla i dagens stafett. Finland halkade efter direkt på grund av svagt skytte och Suvi Minkkinen varvades på den tredje etappen. Laget fick sedan se Ryssland vinna stafetten.

För att Finland skulle ha något att hämta i stafetten krävdes en panginsats av hela kvartetten, så väl på vallen som i spåret. Men det gick på tok direkt på den första etappen.

I svåra förhållanden fick Venla Lehtonen ta till samtliga reservskott men åkte ändå på två straffrundor i det liggande skyttet. I det stående skyttet tvingades hon också använda reservskotten men klarade sig utan straffrundor och Lehtonen växlade sedan över till Laura Toivanen som 19:e dam.

– I det liggande skyttet var vinden ganska så svår men två straffrundor är för mycket. Det var en riktigt tung tävling, jag vet inte vad som är fel men allt är inte som det ska i kroppen. Jag var helt slut på det andra varvet, säger Lehtonen till Yle efter sin etapp.

Minkkinen varvades inför stående skyttet

Laura Toivanen klarade sig utan straffrundor men Suvi Minkkinen hade precis som Lehtonen en tung dag. Minkkinen åkte på två straffrundor i det liggande skyttet och Finland som då låg på 20:e plats blev sedan varvat.

Det gjorde att ankaret Kaisa Mäkäräinen aldrig fick bege sig ut i spåret utan var i stället tvungen att följa med slutskedet av tävlingen från målfållan.

– Det var i samband med det stående skyttet som jag plockades bort. Det är en stor besvikelse att det gick på det här sättet, säger Minkkinen.

Ryssland åkte hem stafetten före Tyskland och Tjeckien.

Många lag hade en riktigt strulig tävling med massvis med vurpor. Österrike avbröt stafetten redan vid det första skyttet då Lisa Hauser gevär tog skada i ett fall.

På den andra etappen åkte Italien på hela fem straffrundor då Nicole Gontier missade samtliga skott

Resultat:

1. Ryssland 1.18,46 (0+8)
2. Tyskland +33,5 (2+10)
3. Tjeckien +36,7 (1+6)
4. Norge +50,6 (0+9)
5. Frankrike +1.08,4 (3+15)
---------------------------
Finland DNF

Läs också

Nyligen publicerat - Sport