Hoppa till huvudinnehåll

De våldsamma protesterna har fortsatt i Frankrike

Åtminstone 24 personer skadades i Frankrike på lördagen - den nionde lördagen i rad som präglades av våldsamma protester runtom i landet. Enligt det franska inrikesministeriet ådrog sig 22 personer allvarliga skador.

Det är rörelsen De gula västarna som sammankallar marscherna. På lördagen hade 84 000 människor hörsammat kallelsen i stora städer som Marseille, Strasbourg, Lyon och Nantes. I Paris demonstrerade 8 000 personer.

Sammandrabbningar med polis rapporteras från många håll. En polis ska ha ådragit sig allvarliga skador och är i kritiskt tillstånd.
240 demonstranter greps av polisen.

Också journalister ska ha angripits. Mobilupptagningar visar hur demonstranter iklädda gula västar plötsligt går till anfall mot två journalister som är på plats för att rapportera om protesterna.

Hoppa över Twitterpostning

"Den franska ledningen är inkompetent"

Protesterna har pågått sedan mitten av november, och har berört en lång rad frågor, allt från stigande bränslepriser, höjda skatter och ökande levnadskostnader överlag.

Den franska ledningen, med president Macron i spetsen, beskylls för att vara inkompent i största allmänhet.

Under de nio veckor som protesterna har pågått har 10 människor mist livet och 1 600 skadats.

Vid jultiden såg det ut som om upploppen skulle mattas av men nu verkar de ha fått ny fart.

Det är oklart hur läget kommer att utveckla sig. I morgon måndag ska president Macron publicera ett öppet brev till medborgarna i vilket han förväntas ge sin vision på hur en dialog mellan ledningen och medborgarna ska förverkligas.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes