Hoppa till huvudinnehåll

Greklands försvarsminister avgick på grund av namnavtal med Makedonien

Greklands försvarsminister Kammenos på en presskonferens.
Greklands försvarsminister Kammenos på en presskonferens. Bild: PANTELIS SAITAS/EPA-EFE Grekland,Panos Kammenos

Tvisten om vilket namn Makedonien ska använda sig av fortsätter vålla bekymmer. Greklands försvarsminister Panos Kammenos avgick på söndagen, i protest mot namnavtalet Grekland ingått med Makedonien.

Kammenos har hotat avgå ända sedan premiärminister Alexis Tsipras tillsammans med Makedoniens premiärminister Zoran Zaev undertecknade avtalet i juni. Enligt avtalet ska Makedonien byta namn till Nordmakedonien.

I fredags röstade Makedoniens parlament för att ratificera avtalet, men då det nu kvarstår för det grekiska parlamentet att göra samma sak så förverkligade Kammenos sitt hot.

Han hävdar att avtalet strider mot grundlagen och att det grekiska folket borde få ta ställning till det genom en folkomröstning i samband med EU-valet i maj.

Förtroendeomröstning nästa

I och med att Kammenos avgår, och hans parti drar sig ur regeringen, kan hela namnavtalets framtid vara hotad, då regeringskoalitionen vacklar.

Kammenos högerpopulistiska parti Oberoende greker (ANEL) sitter på sju parlamentsplatser, vilket ger regeringskoalitionen över 150 platser. Premiärminister Alexis Tsipras parti Syriza har 145 mandat i det grekiska parlamentet med 300 platser.

Efter Kammenos avgång meddelade Tsipras att en förtroendeomröstning ska ordnas så snabbt som möjligt. Enligt nyhetsbyrån ANA kan debatt och omröstning äga rum på tisdag respektive torsdag.

Namnavtalet är ändå inte nere för räkning. Kammenos parti ANEL är nämligen splittrat i frågan.

Det är alltså inte omöjligt att Syriza lyckas få igenom avtalet med hjälp av oppositionen. Partiet To Potami är väldigt pro-EU och ströröster från ANEL kan ge avtalet majoritet i parlamentet.

Källor: AP, AFP