Hoppa till huvudinnehåll

Mina närmaste barndomsvänner bor också här - Ekenäsbon Heidi Rehn trivs i Österby

En familj sitter i soffa. En man och en kvinna och ett sju månader gammalt barn.Barnet är i mammans famn.  Alla ler.
Rasmus Smeds med Heidi Rehn och sonen Ivar har skogen utanför fönstret till sitt nybyggda hus. En familj sitter i soffa. En man och en kvinna och ett sju månader gammalt barn.Barnet är i mammans famn. Alla ler. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ekenäs,Raseborg,bostadsområden,byggande,Ivar Smeds

Raseborgs populäraste tomter finns på området Rävnäs-Kursand i Österby i Ekenäs. Där har staden sålt eller arrenderat nästan alla sina tomter. Av totalt 25 tomter finns det idag fyra lediga.

Att tala om en byggboom är ändå att ta i, under de senaste två åren har Raseborgs stad gett ut totalt 14 tomter i hela Raseborg räknat från Tenala till Svartå.

Ett nytt, gråmålat trähus. Vinter och snö.
Här bor Heidi, Rasmus och Ivar. Ett nytt, gråmålat trähus. Vinter och snö. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ekenäs,Raseborg,bostadsområden,byggande,bostadshus,vinter,Ivar Smeds

Ekenäsbon Heidi Rehn har så att säga flyttat hem igen. Hon växte upp i Österby och sedan påsken 2018 bor hon tillsammans med sambon Rasmus Smeds och sju månader gamla Ivar i det nya bostadsområdet Rävnäs-Kursand i Österby.

- Vi var på bostadsmässan i Karis för ett par år sedan och då fastnade vi för den här tomten, säger Rasmus Smeds som ursprungligen kommer från Dalsbruk.

Känner de flesta grannarna

Paret Rehn och Smeds bodde då på hyra i Ekenäs centrum och hade redan en tid tittat på hus. Valet föll till slut på att bygga nytt.

Just tomten, som ligger granne med ett skogsområde, bidrog till beslutet att bygga drömhuset.

- Huset är ungefär 150 kvadratmeter stort med fem rum och kök, säger Heidi Rehn.

Hon är bekant med området sedan barndomen och känner också de flesta som byggt och flyttat till Rävnäs-Kursand.

- Mina närmaste barndomsvänner bor också här, säger Heidi Rehn och tillägger att det var en stor orsak till att hon ville flytta tillbaka till Österby.

På området bor mestadels familjer med små barn.

Av totalt 25 tomter finns det i dag fyra lediga. På en del tomter byggs det ännu och därför lyser det inte i riktigt alla fönster.

ett vinterlandskap fotat från ett vardagsrumsfönster. Havrekärve, snö och några större stenar. Grått och mulet.
Som på landet, men nära centrum. Det är ett av trumfkorten med att bo i Rävnäs-Kursand anser Heidi Rehn och Rasmus Smeds. ett vinterlandskap fotat från ett vardagsrumsfönster. Havrekärve, snö och några större stenar. Grått och mulet. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ekenäs,Raseborg,bostadsområden,byggande,vinter,havrekärve

Naturen är viktig för familjen Rehn-Smeds. De upplever att de bor på landet men med småstadens fördelar.

- När vi ser ut genom ena fönstret ser det ut som om vi bodde mitt i skogen, men åt andra hållet ser vi våra grannar. Det är också nära till skola och butiker, säger Heidi Rehn.

En skolbyggnad i flera våningar byggd i ljusmålad betong. Det står Österby skola på fasaden. På väggen finns också en stor, rund klocka. Vinter och snö, inga skolbarn.
I den här skolan ska Ivar och Lykke i sinom tid gå. Det hoppas i alla fall deras föräldrar. En skolbyggnad i flera våningar byggd i ljusmålad betong. Det står Österby skola på fasaden. På väggen finns också en stor, rund klocka. Vinter och snö, inga skolbarn. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ekenäs,Raseborg,skolbyggnader,skolbyggnad,skolhus

Ungefär en kilometer från Näckrosbågen, som är namnet på familjens gata, finns Österby skola. I Österby finns också ett daghem.

Gammelboda kändes överbefolkat och Langansböle för avlägset― Tommy Helenius, Österbybo

En lekparksgunga som ser ut som en vit ko med svarta prickar. Vinter och snö, inga barn.
Hoppla! På den här glada kon kan Ivar och Lykke säkert gunga redan i vår och sommar. En lekparksgunga som ser ut som en vit ko med svarta prickar. Vinter och snö, inga barn. Bild: Yle / Tiina Grönroos Gunga,lekparker,Lekparksmöbler,Ekenäs,Raseborg,österby förskola

En skola som inte står på stadens slaktlista och ett daghem nära hemmet var några av orsakerna till att Ekenäsborna Sofia Haglund och Tommy Helenius köpte en tomt i Rävnäs-Kursand i september ifjol (2018).

De har en flicka, Lykke, som är cirka fyra månader gammal. Dessutom tycker paret Haglund-Helenius att Österby verkar vara ett bra område.

En familj bestående av kvinna, man och en liten baby står i vinterkläder inne i ett halvfärdigt nytt hus.
Sofia Haglund, Tommy Helenius och lilla Lykke i familjens halvfärdiga hus. En familj bestående av kvinna, man och en liten baby står i vinterkläder inne i ett halvfärdigt nytt hus. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ekenäs,Raseborg,tomter,bostadsområden,byggande,Tommy Helenius

- Gammelboda kändes överbefolkat och Langansböle kändes för avlägset trots att det kan hända att Österby är lika långt från centrum, säger Tommy Helenius med rötter i Bromarv.

- Vi tittade också på äldre hus, men valde att bygga själva. Då får man ett sådant hus som man vill ha, säger Sofia Haglund.

ett halvfärdigt hus, husbygge på gång. Vinter och snö.
Familjen Haglunds och Helenius hus ser mera färdigt ut utomhus än vad det är inomhus, men också ute återstår en del jobb. ett halvfärdigt hus, husbygge på gång. Vinter och snö. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ekenäs,Raseborg,tomter,bostadsområden,byggande,husbygge

Huset är än så länge halvfärdigt, det är mest ett tomt skal. Nu ska golven gjutas och taket isoleras innan det är dags för mellanväggar.

- Husets bostadsyta blir 147 kvadratmeter, tomten är cirka 1100 kvadratmeter, säger Tommy Helenius som anser att det känns lagom stort med tanke på familjens behov.

- Dessutom är det mindre att städa, tillägger Sofia Haglund.

Mindre hus säljer

Varken familjen Haglund-Helenius eller deras grannar en bit längre bort, Rehn-Smeds har några tankar på att sälja de hus de nu bygger eller just har byggt.

Men om husen säljs i framtiden tror båda familjerna att det är enklare att sälja ett hus som inte är så stort.

- Priset är då mer överkomligt, säger Rasmus Smeds som har följt med byggandet i huvudstadsregionen där man redan en tid kunnat skönja trenden med mindre bostadsytor, det vill säga färre kvadratmeter.

När man hör de båda familjernas tankar om Rävnäs-Kursand får man för sig att området påminner om Astrid Lindgrens Bullerby. Finns det inga nackdelar med det här området?

- Det skulle i sa fall vara att det är ett område där det hela tiden byggs, men egentligen ser jag det inte som något negativt, säger Heidi Rehn.

Ett skogsområde med gatubelysning men utan hus. Vinter och snö.
Det här (bakom träden) är en del av Kursand där det ännu inte finns färdiga tomter, men nog planer. Ett skogsområde med gatubelysning men utan hus. Vinter och snö. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ekenäs,Raseborg,bostadsområden,byggande,tomter,kursand

Trots att det byggs en del i området Rävnäs-Kursand råder det tyvärr ingen egentlig byggboom i Raseborg. Det vittnar det låga antalet sålda och reserverade tomter om.

Av Raseborgs stads tomtreserv på cirka 100 tomter har staden de senaste två åren gett ut endast 14.

Åtta av dessa tomter finns i Ekenäs (fem tomter i Rävnäs-Kursand, två tomter i Gammelboda och en tomt i Langansböle) tre i Karis (i Landsbro och Solbacka) en tomt i Svartå och två tomter i Tenala.

Lugnt på tomtmarknaden också i resten av Västnyland

Inte heller när man tittar på resten av de västnyländska kommunerna kan man tala om någon större byggboom.

Sjundeå har länge tampats med en väldigt trög försäljning av småhustomter. Kommunen har försökt med olika trick för att få fart på tomtmarknaden, men utan resultat.

Vi får se hur det går med de rabatterade priserna, vi testar lite― Kalle Stenbäck, livskraftschef, Sjundeå

Det senaste försöket som Sjundeå har gått in för är att rabattera tomtpriset i Karlsåker. Under det här årets första hälft får man köpa tomter där med en rabatt på femton procent.

Livskraftschef Kalle Stenbäck jobbar med att marknadsföra och sälja tomter i Sjundeå. Han har höga förhoppningar om försäljningen under våren.

- Vi får se hur det går med de rabatterade priserna, vi testar lite, säger han.

Sjundeå testar med mindre tomter

De flesta av Sjundeå kommuns lediga tomter finns i Brännmalmen i Sjundeå centrum. Där har kommunen nu delat på flera tomter för att kunna erbjuda mindre alternativ till intresserade köpare.

På det sättet finns det också tomter som är under 800 kvadratmeter stora till salu.

- Vi har tänkt att folk vill flytta till Sjundeå och ha stora tomter, men det verkar som om folk kanske inte är intresserade av det, konstaterar Kalle Stenbäck.

Ingå sålde inte en enda tomt 2018

I Ingå sålde kommunen inte en enda tomt år 2018. Kommunen samarbetar med företaget Bonava som erbjuder tomter på området Smeds 1. Där såldes tre tomter förra året.

Ingå kommun samarbetar också med företaget Natural Building Company som erbjuder tomter i Västerbrinken. Men inte heller där gick en enda tomt åt förra året.

Lotsgatan populär i Hangö

Hangö stad har för tillfället 15 tomter som erbjuds. Det finns också flera tomter som man snabbt kan få i sådant skick att det går att bygga och bo där.

Tomterna finns främst i stamstaden, Furuvik, Lappvik och Tvärminne.

De senaste två åren har 15 tomter reserverats. Nio av dem är på Lotsgatan, fem stycken i Furuvik och en i Lappvik.