Hoppa till huvudinnehåll

Lännen media: Poliser, domare och åklagare trakasseras allt oftare i sitt arbete

Lagbok i Vasa hovrätt.
Lagbok i Vasa hovrätt. Bild: Yle/Joni Kyheröinen vasa hovrätt

Enligt Lännen media utsätts poliser, domare och åklagare allt oftare för trakasserier på grund av sitt arbete.

Trakasserierna handlar ofta om att myndigheterna får ta emot förolämpande e-post, bilder och att personuppgifter sprids på nätet, ogrundade anmälningar och i somliga fall till och med barnskyddsanmälningar. Också tidningar har beställts till myndigheternas adresser.

Trakasserierna är också vanligare i fall som har lyfts upp i offentligheten och vid brottsfall kring hatbrott, yttrandefrihet och vid brott som behandlar politiska extremrörelser.

Tidigare brukade det vara en inblandad part i rättegångarna som var missnöjd med ett beslut som brukade stå för trakasserierna, men ett nytt fenomen är att det i allt flera fall är utomstående parter som står för trakasserierna. Det uppger åklagarföreningens ordförande Jukka Haavisto för Lännen media.

Enligt Lännen media syns fenomenet också i allt flera brottsanmälningar. I fjol gjorde domare och åklagare 12 anmälningar om ärekränkningar och spridande av information som kränker privatlivet. Under tidigare år har domare och åklagare gjort mellan två och sex liknande anmälningar.

Också Polisstyrelsen vittnar om att poliskåren också drabbas av samma fenomen. År 2017 gjorde polisen 30 liknande anmälningar som åklagarna och domarna. Under tidigare år har poliserna gjort omkring tio anmälningar.

Enligt Konsta Arvelin som är polisinspektör vid polisstyrelsen är fallen ändå betydligt flera.

– Det är bara toppen av isberget som syns i brottsanmälningarna, säger Arvelin för Lännen media.

Enligt Lännen media upplever många i de här branscherna att man ska stå ut med skällningar och störningar samt att man kommer lättare undan ifall man inte gör en brottsanmälan.