Hoppa till huvudinnehåll

Över 50 000 medborgare vill att utländska sexbrottslingar utvisas ur Finland - riksdagen hinner inte behandla initiativet

Riksdagshuset i Helsingfors.
Riksdagshuset i Helsingfors. Bild: Finnish Parliament House in Helsinki riksdagen,riksdagsledamöter,Riksdagshuset (Finland),politik,arkitektur,Helsingfors

Ett medborgarinitiativ om att utländska personer som dömts för sexbrott ska få sitt uppehållstillstånd indraget, och utvisas ur Finland, går nu vidare till riksdagen.

På måndag förmiddag hade initiativet undertecknats av över 53 000 personer. Det krävs 50 000 namn för att initiativet ska kunna behandlas av riksdagen.

Initiativet lanserades i början av december, efter att polisen i Uleåborg fått kännedom om en rad våldtäkter av barn, som utförts av utländska män.

I initiativet krävs också, utöver hävande av uppehållstillstånd och utvisning, att dömda sexförbrytare genast ska tas i förvar så att de inte ska lyckas rymma.

Vidare vill undertecknarna att sexbrottslingar aldrig ska kunna ansöka om finskt medborgarskap, oavsett i vilket land de begått sitt brott.

Medborgarinitiativet kommer inte att hinna behandlas under den pågående riksdagsperioden, som är inne på sina sista månader. Enligt reglerna kan initiativet inte heller flyttas över till den nya riksdagen.

Läs också