Hoppa till huvudinnehåll

Polisen spränger snömassor i lavinområdet i Tamokdalen på tisdag

En militärhelikopter flyger över Blåbärfjellet.
Under måndagen ska en helikopter söka genom lavinområdet på Blåbærfjellet. En militärhelikopter flyger över Blåbärfjellet. Bild: AFP / Lehtikuva Norge

Under måndagen gjorde polisen förberedelser för att kunna spränga ovanför lavinområdet i Tamokdalen i Nordnorge. Till sin hjälp har man norska försvaret.

På grund av snöbyar tvingades man avslutade tidigare än tänkt under måndagen och man kommer att spränga först på tisdag.

Under söndagen försökte man få loss snömassorna med hjälp av en ljudkanon, en så kallad Daisy Bell. Enligt polisen gjordes 20 försök utan framgång. Målet med sprängningen är att göra området säkrare för räddningspersonalen.

Under måndagen fick polisen noggrannare positioner på de signaler man snappade upp från skidåkarnas lavinsändare. Det gjorde man med hjälp av helikopter och Reccoutrustning.

Under helgen var väderförhållandena sådana att helikoptern inte kunde ta sig tillräckligt nära.

Så här fungerar räddningssystemet:

Lavinräddningssystemet består av två delar. Det ena används vid kamraträddning, det andra, Recco-systemet, används av professionell räddningspersonal.

De som åker offpist eller går på tur använder ett system med både sändare och mottagare. Det här systemet fungerar för att kamrater ska kunna hitta och hjälpa varandra om de blir överraskade av en lavin.

Recco-systemet består av en detektor och en reflektor. Detektorn används av räddningspersonal för att lokalisera reflektorn som skidåkaren bär på sig. Reflektorn är en liten antenn som är insydd i kläderna och annan utrustning.

Detektorn sänder ut en radarsignal. När signalen träffar en reflektor studsar den tillbaka till detektorn och räddningspersonalen hör en ton.

Reflektorn kräver varken batterier eller underhåll, den är alltid ”påslagen”. Räddningspersonal söker efter både sändare och Recco-reflektorer.

Recco-systemet används globalt av fler än 800 skidorter. Drygt 200 varumärken integrerar recco-reflektorer i jackor, byxor, hjälmar, pjäxor, ryggskydd och ryggsäckar.

Källa: Recco

Under de närmaste dagarna utlovas kallt uppehållsväder till området vilket borde underlätta sökarbetet. Men de norska myndigheterna poängterar att det ändå är omöjligt att ge några löften om hur sökarbetet går att genomföra.

Har resurser att jobba dag och natt

Tidigast på tisdag eftermiddag kommer man att kunna börja gräva i snön.

- Om förutsättningarna är bra behöver vi mellan en och två dagar för det sista skedet av operationen, säger Morten Petterson på polisen i Troms.

Polisen har hjälp av frivilliga och har tillgång till försvarets helikopter, vilket gör att man kan jobba dygnet runt. Mörkret påverkar inte heller sökarbetet.

Ett sällskap med tre österbottningar och en svensk kvinna försvann på Blåbærfjellet i Tamokdalen den 2 januari.

Artikeln uppdaterad 14.1.2019 klockan 16.50 med information om att man ännu under måndagen inte kunnat utföra några sprängningar.