Hoppa till huvudinnehåll

Stora franska skor att fylla – tränarbytet kom som en chock men Ken Sirenius är redo

Handbollstränare
På söndagen vann Dicken sin första match under Sirenius ledning mot KyIF. Handbollstränare handboll,ken sirenius

Fransmannen Thomas Hiverts tid med Dickens damlag i handboll resulterade i tre raka mästerskap men samarbetet tog slut vid nyår. Nu är Hivert borta och det är Ken Sirenius tur att försöka lotsa Dicken till följande FM-guld.

Fyra år i följd har Dicken gått segrande ur finalstriden mot Helsingfors IFK i damernas FM-serie men inför den pågående säsongen konstaterade flera av Dickens nyckelspelare att det var dags att vända blad.

Listan är lång

Bland de som satte punkt för sin handbollskarriär var målvaktsgiganten Sonja Koskinen, Martina Genberg, Annika Ahlroth, Kiira Kankainen, Pia-Stina Pitkäjärvi och Betina Lillqvist. Carolina Böckelman återvände till sin uppfostrarklubb Grankulla IFK och Annika Näräkkä begav sig till Tyresö i Sverige.

Dickens målvakt Sonja Koskinen jublar.
Sonja Koskinen avgjorde många finaler. Dickens målvakt Sonja Koskinen jublar. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Dicken,sonja koskinen

Med ett sådant bortfall på spelarfronten är det ett litet mirakel att Dicken nu ligger tvåa i serietabellen vilket tyder på att Hivert lyckats över förväntningarna. Något som också Ken Sirenius noterat.
Thomas Hivert.
Thomas Hivert är en livlig tränare. Thomas Hivert. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen Dicken,handboll,thomas hivert

– Hiverts stövlar är verkligen stora och svåra att fylla. Han och laget har gjort ett fantastiskt fint utvecklingsarbete. Det här är någonting som jag måste kunna föra vidare, säger Sirenius.

Är det en bra situation att inte kunna toppa de senaste årens framgång?

Även om de flesta inser att spelare som Koskinen, Lillqvist, Näräkkä och Böckelman har varit stöttepelarna som har ridit ut stormarna i tuffa slutspelsmatcher så kommer många att bara att minnas resultaten.

Inte mycket att vinna, fast så tänker inte Sirenius.

– Jag gillar utmaningar. Det ger mig mycket energi att arbeta med utvecklingen, progressionen som i sista hand leder till bra resultat. Det är nog ett bra läge anser jag.

Det är inte bråttom att nå framgång om Sirenius tolkar klubbens signaler rätt

Det var en chock i början men sedan vande jag mig vid tanken på att vi har en ny tränare.― Kira Itkonen

Sirenius har nu tecknat på ett kontrakt som i första hand gäller den pågående säsongen ut och med en option för de två följande säsongerna.

Samtidigt jobbar han som träningschef inom handbollsförbundet med ansvar för Lojo handbollsakademi och som assisterande tränare i damlandslaget.

Både Dicken och handbollsförbundet är du med situationen där Sirenius har oerhört många järn i elden.

– Dicken som klubb har en bra strategi som går ut på att prioritera egna produkter. Akademin under damlaget producerar hela tiden nya spelare. Det är det långsiktiga i klubbens tankesätt som känns så fint.

Ken Sirenius
Nu skall Sirenius visa vägen för Dicken. Ken Sirenius handboll

I och med att Sirenius har möjlighet att jobba med många av de unga damerna på kvällarna i klubblaget och dessutom i akademin så blir utvecklingen snabbare.

Akademin letar efter ny topptränare

På akademisidan lämnar Hivert också en stor lucka efter sig. Just nu är rekryteringen av en efterträdare i full gång.

– Vi har varit mycket nöjda med honom. Vi måste hitta en direkt ersättare till honom som har kvaliteten och kunskapen att utveckla de unga på den individuella nivån.

– Dessutom är det möjligt att vi anställer ytterligare en ny tränare till akademin.

Handsbollskademin försöker hitta en ersättare till Hivert från Finland eller från utlandet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport