Hoppa till huvudinnehåll

Hangötidningen blir dyrare men förblir tvåspråkigt lokal

detalj från dagstidning
Hangötidningen/Hangonlehti utkommer varje torsdag som papperstidning. detalj från dagstidning Bild: Yle / Monica Slotte Hangö,KSF Media,Tidningsprenumerationer,Hangötidningen-Hangonlehti,hangötidningen

Medieföretaget KSF Media höjer prenumerationspriset för Hangötidningen med mera än 50 procent.

En av orsakerna är Postens förhöjda utdelningskostnader.

Den tvåspråkiga Hangötidningen - Hangonlehti utkommer varje torsdag i pappersform.

Över 50 procent dyrare

Från och med årsskiftet kostar en årsprenumeration för papperstidningen 118 euro jämfört med tidigare 75 euro.

Det är en ökning på över 50 procent.

I priset ingår den tryckta papperstidningen som utkommer en gång i veckan samt e-tidningen och alla artiklar på hangotidningen.fi

Postens utdelning kostar

Posten har höjt priset för distributionen av tidningar med 48 procent sedan 2010.

Enligt Tidningarnas förbund försätter Posten tidningshusen i en mycket svår situation och underminerar med sitt förfarande också tidningarnas framtid.

Kostnaderna för tryck har också ökat, förklarar Marina Holmberg som är chefredaktör för både Hangötidningen och Västra Nyland.

kvinna framför datorer på kontor
Chefredaktör Marina Holmberg kvinna framför datorer på kontor Bild: Yle/Monica Slotte Västra Nyland (tidning),tvådagarstidning,Raseborg,TV-nytt

- Hangötidningens prenumerationspriser har inte justerats på många år. Tidningen har släpat efter om man ser till kostnaderna.

Aktuellt med en justering

Prenumerationspriset höjdes också för de andra tidningarna inom KSF Media vid årsskiftet men inte lika mycket som för Hangötidningen.

Det beror på att priserna för till exempel tidningen Västra Nyland och Hufvudstadsbladet har justerats kontinuerligt årligen.

- Det handlar ju också om att vi har en strategi och ett utbud där vi bjuder på material i flera kanaler. Vi har ju en jätteaktiv webb och finns på Facebook, Instagram och Twitter. Det finns flera sätt att ta till sig det kvalitativt höga innehållet, säger chefredaktör Marina Holmberg.

Ultralokal i Hangö

En del av de artiklar som publiceras i Hangötidningen kan också läsas i tidningen Västra Nyland. Men det finns också unikt Hangömaterial, både på svenska och finska, säger Holmberg.

- Hangötidningen är ju en ultralokal tidning så allt är ju ultralokalt från Hangö i alla kanaler, både i pappret och på webben.

Men finns här en strävan nu att man vill lägga ner papperstidningen på sikt?

- Något sådant beslut finns inte. Höjningen beror på att våra kostnader har ökat. Distributionskostnaderna har ökat med cirka 50 procent sen 2010, också tryckkostnaderna har ökat.

Lösnummerpriset för Hangötidningen har höjts från 1,80 till 2,30 euro.

En digital prenumeration kostar 2,50 euro per månad. Papperstidningen inklusive en digital prenumeration kostar sammanlagt 9,90 euro.

Hangötidningens senast granskade upplaga uppgick till 2 184 exemplar.