Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Utgångsläget är så spännande det kan bli – ingen vet vad som händer den 29 mars då Storbritannien ska lämna unionen

brexit
brexit Brexit

I kväll ska parlamentet i London ta ställning till utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU. Inget tyder på att premiärminister May ska lyckas få en majoritet av parlamentet att backa upp avtalet skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.

Då May i december bestämde sig för att skjuta fram omröstningen om brexitavtalet så var det för att undvika en brakförlust i parlamentet.

Hennes förhoppning var att under tiden lyckas vinna mer stöd för avtalet i det brittiska underhuset.

Inför dagens omröstning ser läget ändå minst lika dystert ut som tidigare för premiärministern.

Försöken att få EU att komma med fler eftergifter har inte burit frukt.

Från EU upprepar man vänligt men bestämt att man visserligen kan förtydliga innehållet i avtalet men att det inte kommer på fråga att göra ändringar i själva innehållet i den 600-sidor långa överenskommelsen.

Det här är inte vad de mest hårdnackade EU-motståndarna i parlamentet vill höra. De vill ha garantier för att att den så kallade nödlösningen som skulle hålla kvar Storbritannien i en tullunion med EU tills den irländska gränsfrågan blir löst endast blir tillfällig.

I nuläget kommer Storbritannien att ingå i en tullunion tills man kommer på ett sätt att undvika att en fysisk gräns uppstår mellan Irland och Nordirland.

Den andra ytterligheten utgörs av de ledamöter som hoppas på en ny folkomröstning om brexit och som ser utträdesavtalet som ett hinder för det här.

May varnade för ödesdigra konsekvenser för Storbritannien om avtalet förkastas och uppmanade varje ledamot att ta sitt ansvar då hon talade till parlamentet på måndagen.

"När historieböckerna skrivs kommer man att se på det beslut som underhuset fattar och fråga: Levde vi upp till beslutet att lämna EU? Värnade vi om vår ekonomi, vår säkerhet och (den brittiska) unionen. Eller svek vi det brittiska folket?"

Uppmaningarna till trots så ser det alltså ut som att avtalet inte kommer att få tillräckligt med stöd i underhuset.

Då har May tre dagar på sig att presentera en plan B som parlamentet kan ta ställning till. I klartext betyder det här att May kommer att göra ett sista försök att få ytterligare eftergifter från EU i syfte att garantera en majoritet i parlamentet.

Att det slutliga avgörandet kan komma att skjutas fram ytterligare en gång kommer knappast som en överraskning för någon.

Den springande punkten är vad som kan tänkas ingå i en plan B som inte redan finns inskrivet i plan A (läs: utträdesavtalet). Det är lite som EU kan erbjuda det splittrade parlamentet i Westminster.

Vidare är blickarna riktade på Labourledaren Jeremy Corbyn vars mål är att fälla Theresa May och hennes konservativa regering. Frågan är inte om Corbyn kommer att framföra misstroende mot Mays regering utan när han gör det.

Utgångsläget är med andra ord så spännande det kan bli. Tillsvidare vet ingen vad som händer den 29 mars då det är tänkt att Storbritannien ska lämna unionen.

För många vanliga britter har brexitsoppan ändå kokat över för länge sedan. Många vill se ett slut på politikernas velande i frågan.

Man borde inte tala om vinnare och förlorare i det här sammanhanget. Vi är alla i samma båt och därför borde man jobba för en lösning som är så bra som möjligt för alla, säger Jane, en Londonbo som jag talar med kvällen innan den avgörande omröstningen.

Många britter lär hålla med Jane. Men ifråga om vilken lösning som är så bra som möjligt för alla – på den punkten är de vanliga britterna precis lika kluvna som sina företrädare i parlamentet.