Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen och riksdagsgrupperna träffas för att diskutera bekämpning av sexualbrott

Riksdagen
Riksdagen Bild: Jouni immonen / Yle riksdagen

Regeringen samlas på tisdagsmorgonen för en lägesrapport kring sexualbrotten i Uleåborg och Helsingfors. Också riksdagsgrupperna ska samlas för att diskutera bekämpning av dylika brott.

De misstänkta fallen av sexualbrott riktade mot barn ska diskuteras både inom regeringen och riksdagsgrupperna under tisdagen.

Bland andra Centerns Antti Kaikkonen vill diskutera en åtstramning av straff för sexualbrott som involverar minderåriga.

Regeringen överväger också sätt att bekämpa fall som det här med inrikesministeriets åtgärdsprogram som grund, där bland annat kriterier för beviljande av medborgarskap ingår.

Antti Lindtman, ordförande för SDP:s riksdagsgrupp, föreslår att utlänningar som begått grova sexual- och våldsbrott kan förlora sitt medborgarskap.

Hopp om att påskynda lagförslag

Regeringen träffas på morgonen och riksdagsgrupperna på eftermiddagen. Det är Centerns Antti Kaikkonen som kallat alla riksdagsgrupper till ett möte för att diskutera sätt hur man kan hindra sexualbrott som involverar barn.

Enligt Kaikkonen kunde man påskynda de lagförslag som redan finns i riksdagen så att nödvändiga ändringar kan göras.

Lagförslag som redan bereds i olika utskott handlar om sexualbrott som involverar minderåriga, samt lagförslag om upphävande av medborgarskap.

– Om det behövs kan ännu ändringar göras i utskotten, säger Kaikkonen till STT.

Samarbete mellan regering och riksdagsgrupper

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml.) kommer på eftermiddagen att föra vidare ett meddelande från regeringen till riksdagsgrupperna.

– Efter det ser vi vad riksdagen ännu kan göra åt saken utifrån vad regeringen diskuterat, säger Kaikkonen till STT.

Källor: STT, Yle

Läs också