Hoppa till huvudinnehåll

Två män i Uleåborg har häktats för sexuella övergrepp mot barn

Uleåborgs tingsrätt.
Uleåborgs tingsrätt. Uleåborgs tingsrätt. Bild: Lehtikuva Uleåborg

Uleåborgs tingsrätt har på tisdag häktat två av fyra män som misstänks för sexuellt övergrepp mot barn.

Fallet har att göra med sexualbrottshärvan i Uleåborg och nu rör det sig om de fyra nya misstänkta sexualbrotten som uppdagades på fredag.

Båda männen misstänks för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn sommaren 2018 i Uleåborg.

Männen uppges ha utländsk bakgrund och vara ungefär 20 år gamla.

Sammanlagt fyra personer misstänks. En av de två misstänkta personerna som för tillfället är på fri fot har släppts fri och den andra har ännu inte gripits.

De misstänkta brotten har riktat sig mot flickor under 15 år.

De misstänkta fallen omfattar övergrepp vid ett flertal olika tillfällen. Männen häktades på sannolika skäl misstänkta för brotten.

Tio sitter häktade

Sedan tidigare sitter tio män med utländsk bakgrund häktade för olika typer av sexualbrott, som ska ha begåtts i Uleåborg under förra året.

Enligt polisen handlar det om en stor härva, i vilken flera män misstänks ha förgripit sig på en och samma, ännu inte 15 år gamla flicka. Därtill utreds fyra separata brott med utlänningar som misstänkta gärningsmän.

Alla de gripna nekar till anklagelserna, enligt polisen.

En av de misstänkta hann lämna Finland innan utredningen inleddes. Han efterlystes internationellt, och kunde i början av januari gripas av tysk polis i Saarbrücken. Han kommer sannolikt att förflyttas till Finland före slutet av januari, tror polisen.

Läs mera:

Misstankarna om sexualbrott i Uleåborg och Helsingfors – det här vet vi nu

Sedan slutet av förra året har det uppdagats en rad misstänkta fall av sexualbrott riktade mot barn. Först i Uleåborg, men senare också i Helsingfors. Vi sammanfattar det man vet just nu om sexualbrottshärvan.