Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanskt toppnamn skall ge Finland OS-lyft i skateboard

Lizzie Armanto representerar Finland i skateboarding.
Lizzie Armanto representerar Finland i skateboarding. Lizzie Armanto representerar Finland i skateboarding. Bild: Lehtikuva Skateboarding,Lizzie Armanto,Landslag

En finsk pappa gör det möjligt för ett riktigt toppnamn, 25-åriga Lizzie Armanto, att bära den blåvita landslagsdräkten i skateboard. Tillsammans med Jaakko Ojanen och Kasperi Kropsu utgör hon en trio som jagar OS-representation i Tokyo.

Det är ett fullblodsproffs som förstärker det finska landslaget.

Armanto, 25, har under flera år hört till greneliten och bland annat skördat framgångar i X-Games.

Hon har också närmare 400 000 följare på sitt Instagram-konto, som hon uppdaterar regelbundet.

Skip Instagram post

Lizzie Armanto åker vid en musikfestival i England 2015.
Lizzie Armanto. Lizzie Armanto åker vid en musikfestival i England 2015. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Lizzie Armanto,skateboardåkning

Hon har vuxit upp i USA, men har en finsk pappa. Möjligheten att åka skateboard för Finland vid OS blir verklighet i Tokyo 2020, där 20 damer och 20 herrar gör upp i disciplinerna street och park.

– Med OS på kommande känner jag att jag ligger bra till för att vara med. Jag känner inte till alla steg på vägen att ta sig dit, men jag är helt klart intresserad av OS. Min pappa bor i Finland och han ringde mig och sade att han vill åka dit och stöda mig, vilket vore häftigt. Det skulle vara väldigt coolt att ge min pappa den möjligheten, sade Armanto i en intervju för tidningen Whalebone i februari 2018.

I landslaget återfinns även Jaakko Ojanen och Kasperi Kropsu.

För att få chansen att åka skateboard vid OS måste de hoppfulla samla poäng från diverse tävlingar på vägen mot Tokyo och 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport