Hoppa till huvudinnehåll

Biskopskandidaterna delade om homosexualitet - vissa hänvisar till Bibelns ord, andra anser att tonen i debatten är oförsvarlig

Händer med vigselringar.
Debatten kring homosexualitet och religion rasar vidare. Händer med vigselringar. homosexuella,homosexualitet

De fyra färska biskopskandidaterna reagerar på kaplan Markus Engströms insändare i tidningen Syd-Österbotten. I sin insändare skriver Engström att det är "en sorglig och tragisk samhällsutveckling" att hylla den "homosexuella livsstilen".

Med sin insändare vill Markus Engström stöda kollegan och kyrkoherden Daniel Norrback som väckt diskussion på Facebook med anledning av kommentarer om homosexualitet.

Norrback syftar till Pridetåg som "Sodom och Gomorra-parader" och han anser att man "inte måste godkänna sexuella perversioner".

"Onaturligt och avskyvärt", kallar Engström sex mellan två personen av samma kön och hävdar att det strider mot både förnuftet och naturvetenskapen.

Björn Vikström, biskop för Borgå stift, har lovat en utredning av Engströms uttalanden. Engström själv säger till Yle Österbotten att han står fast vid sina ord trots utredningen.

en Bibel och ett krucifix
en Bibel och ett krucifix Bild: Mostphotos Bibeln,religioner,kristendom,kristna

"Bibelns ord gäller"

Harry S. Backström, kyrkoherde, teologie doktor och biskopskandidat, anser att han som människa och präst lever med livet förankrat i Guds ord.

- Varje präst har rätt till en personlig syn på saken, säger han till Svenska Yle.

Han anser ändå att frågeställningen blivit alltför stor och liknar debatten med en storm i ett vattenglas.

- När någon uttalar sig blir någon annan alltid illa berörd. Ibland ska Bibelns ord göra ont. Bibeln vägleder oss. Gud älskar oss alla, men inte allt det vi gör.

Backström uppger också att han är utbildad utvecklingspsykolog och förstår att människor är av olika läggning.

- Bibeln säger klart och tydligt att det (red.anm. homosexualitet) inte är något som Gud välsignar. Bibelns ord är kyrkans högsta auktoritet och det är det som gäller och får inte glömmas i debatten. Vad jag tycker har ingen betydelse, säger han.

"Människor är olika"

Tidningens ansvarige redaktör Mats Ekman har försvarat publiceringen av insändaren och välkomnar en diskussion kring beslutet.

Han anser också att insändaren är en viktig del av en längre debatt.

Sixten Ekstrand, direktor vid Kyrkans central för det svenska arbetet och biskopskandidat, betonar att alla har rätt till sin åsikt.

- Problemet är på vilket sätt sakerna sägs. Det är både respektlöst, kränkande och ordvalen är starka vilket inte alls främjar en saklig diskussion, säger Ekstrand.

Han uppger att det finns delade åsikter om homosexualitet inom kyrkan och att många kämpar med frågan.

- Jag har själv gått min egen resa i den här frågan. Oavsett åsikt ska vi ändå bemöta alla på ett jämlikt sätt. Människor är olika, säger Ekstrand.

Ett fönster på vilket det klistrats texten Syd-Österbotten.
Ett fönster på vilket det klistrats texten Syd-Österbotten. Bild: Yle/Juho Teir tidningar,lokaltidningar,Kristinestad,Syd-Österbotten,sydin

"Oförsvarligt"

Kyrkoherden och biskopskandidaten Bo-Göran Åstrans fördömer Engströms insändare i ett offentligt inlägg som publicerats på Facebook på onsdag morgon.

- Det är oförsvarligt att en präst använder sådana ordval om en grupp som i vår historia varit utsatt för stark diskriminering. Han bortser helt och hållet från att den sexuella läggningen är en djup och fin del av en människas personlighet, skriver Åstrand i inlägget.

Han anser att Engströms avvisande av homosexuella relationer fråntar samkönade pars rätt att få älska, uppleva sig älskade och värdefulla.

- Även om vi är av olika åsikt i den här frågan ska man inte uttrycka sig kränkande om sina medmänniskor. Om vi menar allvar med att varje människa är lika värdefull i Guds ögon går det inte an att uttrycka sig som Markus Engström gör.

Problemet är på vilket sätt sakerna sägs. Det är både respektlöst, kränkande och ordvalen är starka vilket inte alls främjar en saklig diskussion.― Biskopskandidat Sixten Ekstrand

Hets mot folkgrupp?

Biskopskandidaten och radiojournalisten Lisa Enckell har följt diskussionerna kring ämnet och kallar det "sorgligt".

Hon anser att det är biskop Björn Vikström som måste kommentera insändaren och att Syd-Österbottens chefredaktör måste fundera på varför en sådan text ens publicerats.

- På sociala medier har man ju talat om att det rör sig om hets mot folkgrupp, säger hon till Svenska Yle.

Som kristen och troende har hon svårt att förstå den typ av åsikter som formulerats i insändaren.

Till Enckells bonusfamilj hör en regnbågsfamilj med barn och hon lever i nära gemenskap med dem.

- Den här typen av åsikter är otroligt sårande, säger hon.

Läs mera:

Biskopen utreder kaplan Markus Engströms insändare – "det handlar om verkliga människor och deras anhöriga och vänner"

Biskopen i Borgå stift kommer att utreda Kristinestads kaplans Markus Engströms insändare i tidningen Syd-Österbotten. I tidningen skriver Engström att homosexuellt samliv är onormalt och skadligt och att sexuella relationer mellan personer av samma kön i grunden är avskyvärt.

Läs mera:

Sydins ansvarige redaktör: Kaplanens insändare är en del av en pågående debatt

Tidningen Syd-Österbotten valde att publicera kaplan Markus Engströms insändare eftersom det inte var ett enskilt inlägg utan en del av en debatt som pågått i en veckas tid. I insändaren skriver Kristinestadskaplanen bland annat att homosexuellt samliv är onormalt och skadligt.

Läs mera:

Kristinestadsbor om lokala prästernas syn på homosexualitet: Det angår inte prästerna ett dugg

Det har stormat rejält kring Kristinestads svenska församling efter att kyrkoherden och en kaplan uttalat sig negativt om homosexuella. Kristinestadsbor fördömer prästernas uttalanden.

Läs också