Hoppa till huvudinnehåll

Bybutiken i Hindhår slår igen: "Nu går nog sista visan"

HIndhår bybutik utifrån
Bybutiken stänger i februari. HIndhår bybutik utifrån Bild: Yle/ Benjamin Carlsen Hindhår,bybutiker,charlotta sandström

Det är inte första gången men det kan väl vara den sista gången som bybutiken i Hindhår i Borgå stänger sina dörrar. Enligt butiksägaren Aulis Konttinen har tiden sprungit ifrån bybutikskonceptet.

Det var feststämning och glada miner när bybutiken i Hindhår slog upp sina dörrar i april ifjol.

Då hade butiken varit stängd i ett halvt år. Stängningen berodde på att köpmannen gick i pension. Nu stängs butiken efter bara tio månader. Den här gången på grund av olönsamhet.

- Många är idag vana att handla i stan i samband med sina resor till och från jobbet. Det här har helt enkelt resulterat i för låg omsättning, säger butiksägaren Aulis Konttinen.

Kunden Charlotta Sanström på väg in i Hindhår bybutik
Charlotta Sandström har varit nöjd med både service och utbud. Kunden Charlotta Sanström på väg in i Hindhår bybutik Bild: Yle/ Benjamin Carlsen Hindhår,bybutiker,charlotta sandström

Trevlig personal och bra betjäning

Charlotta Sandström hör till de kunder som handlar i bybutiken så gott som dagligen.

- Jo, faktiskt, ibland till och med två gånger per dag. Det är verkligt beklagligt att den nu stängs eftersom vi just fick butiken tillbaka. Hoppas någon kunde fortsätta, säger hon.

Sandström har varit nöjd med butiken – både med urvalet av varor och med betjäningen.

- Det är trevlig personal och bra betjäning. Faktiskt tråkigt att det måste gå så här.

Om inte vi bybor har besökt butiken tillräckligt ofta så att det har varit lönsam business för butiksägarna, så kan vi ingenting annat än se oss i spegeln ...― Kommentar på Facebook

Alldeles för höga priser

Hindhår daghem är granne med bybutiken. På gården övervakar närvårdarna Heidi Lindblad och Linda Maukkonen dagisbarnen som klättrar och stojar på en stor snöhög.

- Visst är det sorgligt men med den lön jag har som närvårdare, kan jag inte handla där. Priserna är alldeles för höga, säger Heidi Lindblad.

Lindblad säger att hon ibland har stuckit sig in där för att köpa en mjölk eller ett bröd. De större mängderna mat köper hon i Borgå.

- Mina barn tränar i Borgå så jag åker så gott som dagligen in till stan och passar då samtidigt på att handla.

En iakttagelse har Lindblad också gjort. Då när bybutiken ännu hörde till en butikskedja var priserna lägre.

- Det var ofta billigare priser på vissa produkter och specialerbjudanden. Jag måste nog ärligt säga att då var jag nog en flitigare kund än jag varit nu, säger Lindblad.

Bybutiken i Hindhår i Borgå öppnade på nytt 05.04.18
Bybutiken i Hindhår i Borgå öppnade på nytt 05.04.18 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bybutiker,bybutik

En livsmedelskiosk kunde klara sig

Heidi Lindblads kollega Linda Maukkonen är inne på samma linje.

- Tidigare handlade jag en del där. Priserna var då lägre. Nu är det dyrt och dessutom är urvalet mindre.

Tror du att det ännu kan bli fråga om en ny butik med ny ägare eller en ny köpman?

- Nu går nog sista visan. Det verkar som om små bybutiker helt enkelt inte klarar sig mera, tror Maukkonen.

Det säger också butiksägaren Aulis Konttinen, som har både erfarenhet och en god insyn i branschen.

- Tiden har nog sprungit ifrån bybutikskonceptet. Möjligen kunde en livsmedelskiosk av något slag klara sig här, menar Konttinen.

Livlig och levande by - men butiken klarar sig inte

Hindhår är en by med cirka 1 000 invånare. Det finns skola, daghem, en pub, en del mindre företag och två aktiva byaföreningar. En bybutik sitter mer än väl i sammanhanget.

- En delorsak till att byborna inte ännu hittat tillbaka kan också ha att göra med att pausen blev för lång. Hindhårborna var utan butik i ett halvt år, funderar Konttinen.

Utanför butiken går Marleena Mäntymaa och puffar på en barnvagn. Hon har inte använt sig av butiken särskilt ofta, men tycker ändå att det är ledsamt att den nu slår igen.

- Visst är det ledsamt eftersom det är väldigt långt till närmaste butik, men trots det verkar det som om Hindhårborna har använt sig av de större butikerna i Borgå – i synnerhet som priserna här är betydligt högre, säger Mäntymaa.

Konserver
Konserver Bild: Yle/Fredrika Sundén konserver,butikshylla

Vi Hindhårbor bör se oss i spegeln

Det kom aldrig någon ombudspost till Hindhår även om cirka 720 ortsbor skrev på ett upprop om en sådan.

De fick i alla fall en paketautomat.

- Den har jag använt en del, men ofta har den varit så full av paket så att det ändå har varit nödvändigt att hämta postpaketen i Borgå centrum, säger Mäntymaa.

Butiksägaren Aulis Konttinen kan inget annat än beklaga. Han är medveten om att det finns bybor som verkligen behöver butiken.

- Det här är tråkigt för dem, men kundunderlaget är för litet, beklagar Konttinen.

På butikens Facebooksida är det många kunder som sörjer att butiken igen sätter lapp på luckan. En kommentar lyder så här:

- Det här är verkligen sorgligt. Om inte vi bybor har besökt butiken tillräckligt ofta så att det har varit lönsam business för butiksägarna, så kan vi ingenting annat än se oss i spegeln.

Butiken i Hindhår stänger sina dörrar den 2 februari.