Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanen klarade inte av att skaka av sig Ristomatti Hakola på ankarsträckan: "Jag har åtminstone krafter kvar inför fortsättningen"

Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola på ankarsträckan.
Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola på ankarsträckan. Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola på ankarsträckan. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Iivo Niskanen,Ristomatti Hakola

Landslagsåkarna Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola gjorde upp om segern i herrarnas stafett i finska cupen. Då bara målrakan återstod hade Niskanen inte fått upp ett försprång och sprintspecialisten Hakola kunde lätt åka hem segern till Jämin Jänne. I damernas stafett stod vinnarlaget Vuokatti för en jämn insats. Krista Pärmäkoski gick ut som femma på ankarsträckan men kom i mål som tvåa.

Anssi Pentsinen från Vantaan Hiihtoseura inledde herrstafetten bäst men hade i det första bytet bara några sekunder till godo på de jagande lagen.

Perttu Hyvärinen från Puijon Hiihtoseura passerade sex åkare på den andra sträckan och växlade som etta, bara fem tiondelar före Jämin Jänne och Antti Ojansivu.

Avgörande ankarsträcka

Stafettsegern skulle bli en kamp mellan landslagsåkarna Iivo Niskanen (Puijon Hiihtoseura) och Ristomatti Hakola (Jämin Jänne).

Niskanen lyckades inte skaka av sig Hakola så allt avgjordes på målrakan där Niskanen inte klarade av att hota sprintspecialisten Hakola. Hakola och Jämin Jänne vann med 0,7 sekunders marginal till Niskanen och Puijon Hiihtoseura.

– Det var en lätt bana så det var ingen idé att försöka ösa på hårdare. Jag har åtminstone krafter kvar inför fortsättningen, sade Niskanen i tv-intervjun efter tävlingen.

– Jag försökte inleda spurten så sent som möjligt, sade Hakola.

I kampen om bronspengen besegrade Pohti SkiTeam och Joni Mäki Vuokattis Juho Mikkonen på målrakan.

Stark andra sträcka av Roponen

I damernas stafett var det Vuokatti och Eveliina Piippo som inledde bäst. I det första bytet växlade hon nästan en halv minut före en jagande kvintett.

I den kvintetten fanns Oulun Hiihtoseuras Anna-Kaisa Saari som gav över stafettpinnen till 40-åriga Riitta-Liisa Roponen som har stått för en fenomenal säsong.

Roponen var hästlängder snabbare än de flesta andra i fältet. Bara Vuokattis Vilma Nissinen och Kainuun Hiihtoseuras Anne Kyllönen kunde streta emot men förlorade med över 40 sekunder till Roponen på den 5 kilometer långa sträckan.

– Jag tog lite stryk men jag lyckades hålla upp farten. Jag förväntade mig att Ritu åker fort men hon fick inte ett för stort försprång, sade Nissinen i tv-intervjun efter loppet.

Paatero kroknade, Pärmäkoski öste på

På ankarsträckan lyckades Maria Paatero inte förvalta ledningen som Roponen skapat utan kom i mål som sexa, nästan två minuter efter vinnarlaget Vuokatti.

Vuokattis Katri Lylynperä åkte i mål som etta.
Vuokattis Katri Lylynperä åkte i mål som etta. Vuokattis Katri Lylynperä åkte i mål som etta. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Katri Lylynperä

Katri Lylynperä tog Vuokatti i mål som ohotad etta, 15 sekunder före tvåan Ikaalisten Urheilijat och trean Kainuun Hiihtoseura.

Ikaalisten Urheilijats Krista Pärmäkoski gick ut 37 sekunder efter Anita Korva och Kainuun Hiihtoseura som åkte i mål som trea. Pärmäkoski lyckades på sin sträcka avancera från femma till tvåa.

Resultat:

Damer, 3 x 5 km (fristil):

1. Vuokatti STK 40:43,9
Eveliina Piippo, Vilma Nissinen, Katri Lylynperä
2. Ikaalisten Urheilijat +15,4
Maaret Pajunoja, Katariina Lonka, Krista Pärmäkoski
3. Kainuun Hiihtoseura +15,7
Heini Hokkanen, Anne Kyllönen, Anita Korva

23. Borgå Akilles +7.31,1
Melissa Lönnström, Rebecca Lönnqvist, Sofia Valasti

Se de kompletta resultaten på arrangörens webbplats.

Herrar, 3 x 7,5 km (fristil):

1. Jämin Jänne 53:25,6
Markus Vuorela, Antti Ojansivu, Ristomatti Hakola
2. Puijon Hiihtoseura 1 +0,7
Lauri Gummerus, Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen
3. Pohti SkiTeam 1 +23,2
Joel Ikonen, Iiro-Mikko Harju, Joni Mäki

13. IF Åsarna +3:16,5
Oscar Högnabba, Viljam Knif, Hugo Karlström

Se de kompletta resultaten på arrangörens webbplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport